Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Збірку “Франко для фронту” презентовано майбутнім захисникам України

12 березня 2023 року відбулася зустріч членів Правління Міжнародного фонду Івана Франка зі студентами Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного.

Члени Правління презентували збірку «Франко для фронту» та подарували книгу майбутнім офіцерам Збройних сил України.

У вступному слові професор Ярослав Гарасим розповів про історію становлення та діяльність Міжнародного фонду Івана Франка. Зокрема докладно висвітлив участь Фонду у різноманітних проєктах, спрямованих на популяризацію творчості Івана Франка та розвиток українознавчих студій у світі. Ярослав Гарасим наголосив, що Франкове слово для кожного українця, особливо ж для вояка славної української армії є надійним духовним бронежилетом.

Про шлях від виникнення ідеї підготовки збірки «Франко для фронту» до її практичної реалізації розповіла член Правління Фонду, Голова Львівського Товариства у Києві професорка Тамара Смовженко. Професорка відзначила, наскільки багатогранно представлено творчість Івана Франка у пропонованому виданні, та підкреслила, наскільки актуально звучать ідеї українського генія у реаліях війни. На думку Тамари Смовженко, волонтерський рух на нашому культурному фронті вельми важливий, адже сприяє наближенню до нашої великої Перемоги.

Голова Правління Міжнародного фонду Івана Франка, Святослав Пилипчук згадав про автора ідеї книги «Франко для фронту» директора Фонду п. Ігоря Куруса та відзначив, що саме завдяки його діяльній участі потужний духовно-інтелектуальний заряд поезії Івана Франка сьогодні «іде» на фронт. Святослав Пилипчук коротко виклав концепцію видання. Зокрема він зазначив, що поезії згруповано у п’ять циклів («Непобіджена злими ворогами Україна встане…», «Се любов моя плаче так гірко…», «І сила, й м’якість, дотеп і потуга…», «Сходить між людей Христос…» та «Немає друга понад мудрість»), які творять символічний «ударний кулак» Франкової «сили духу». Далі Святослав Пилипчук, коротко охарактеризувавши ідейно-тематичне наповнення збірки, висловив переконаність у потужній енергетиці поезій великого Українця, у її здатності «вздоровлювати» і надихати на боротьбу.

Наприкінці презентації відбулася розмова членів Правління Міжнародного фонду Івана Франка зі студентами академії. Студенти зацікавилися філософськими поглядами Івана Франка та щиро зізналися, що вже після короткого ознайомлення із виданням відкрили для себе нового Франка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ