Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Здолати скелі та вершини: реабілітація військових та їхніх сімей через скелелазіння

У Львові проводять заняття зі скелелазіння для дітей наших Захисників та Захисниць.
Фото фонду
Фото фонду "Вектор надії"
1/1

“Вектор надії” для наших Захисників і Захисниць

Серед кольорових каменів скеледрому у Львові діти невтомно прокладають свої маршрути. Їхні батьки - військовослужбовці, які стали на захист України у війні проти російських окупантів. У той час поки їхня малеча займається подоланням рельєфних стін, військові або ж їхні чоловіки чи дружини можуть неформально поспілкуватися між собою. За бажанням вони можуть також побесідувати з психологинею, яка під час цих занять надає батькам безкоштовні консультації. 

Організаторами занять скелелазіння для дітей Захисників та Захисниць є Міжнародний благодійний фонд "Вектор Надії", який з 2019 року займався психологічною, соціальною, юридичною підтримкою громадян, які знаходились на території ведення бойових дій або ж ставали внутрішньо переміщеними особами. Сьогодні ж організація активно організовує програми реабілітації та соціальної адаптації військовослужбовців та членів їхніх сімей. 

“Як тільки ми дізналися про скеледром у Львові — то одразу написали американському фонду “Mountain Seed Foundation”, які раніше вже підтримували українських захисників, з пропозицією співпраці. Організовувати такі заходи насправді не дуже складно — головне мати бажання”, - розповіла волонтерка “Вектора надії” Діана Шевчук. 

Волонтерка зазначає, що заняття зі скелелазіння спершу організовували лише для дітей загиблих Захисників та Захисниць, проте згодом почали масштабувати проєкт та залучати до нього дітей усіх військовослужбовців. Займаються діти щосуботи у групах по 10-12 осіб. 

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/2


Стати міцною опорою для дитини 

“У час занять для дітей у нас відбувається групова зустріч з психологом, програма якої визначається по обстановці. Деколи мами діляться своїми історіями по черзі просто, а деколи слухають психолога”, - поділилась Діана Шевчук, а також додала, що деколи батьки обирають не спілкування з психологом на занятті, а подивитись та підтримати свою дитину, яка лазить. 

Ольвія Герляк - військовослужбовиця Збройних Сил України. Двоє її дітей, син Давид і донька Ліна, займаються скелелазінням в одній з груп фонду. Ольвія розповідає у коментарі для Гал-інфо, що така ініціатива має позитивне значення у процесі психологічної реабілітації. Адже коли діти займаються спортом, мами, які або втратили рідних, або мають близьких, які зараз захищають Україну, мають можливість виговоритися, запитати поради і алгоритм дії, коли здається, що земля йде з-під ніг. 

“Така комунікація з психологом надзвичайно цінна, тому що ніби розумієш в якісь моменти, що ти сама не вигребеш в певній ситуації. І хотілось би з кимось поговорити, але виникало завжди питання - на кого залишити дітей? А тут така можливість, коли діти займаються корисною справою, а мама може трохи поправити своє психологічне, ментальне здоров'я”, - ділиться Ольвія Герляк. 

До реабілітації військовослужбовців та членів їхніх сімей команда фонду “Вектор надії” планує також залучити священнослужителів для надання духовної підтримки. Детальніше про необхідність морального відновлення та душевного спокою розповів Гал-інфо військовий капелан, психолог та психотерапевт Олег Саламон.

Фото фонду
Фото фонду "Вектор надії"
1/1

Отець Олег Саламон звертає увагу на те, що головна мета роботи зі сім’ями військових - дати їм відновити свою стресостійкість, віднайти сенс та відновити власну цінність. Особливо, це важливо для дітей, адже вони легко читають емоційні переживання своїх батьків.

“Коли ми працюємо з дітьми, то надаємо їм якийсь новий сенс, показуємо, наскільки вони можуть керувати своїм життям, будувати його, ставати сильнішими. Мами дітей завдяки цій програмі отримують психоедукаційну та психоосвітню підтримку. Вони самі стають стабільніші і можуть бути добрим фундаментом для дитини, яка знову віднаходить опору після втрати когось із близьких”, - пояснив отець Олег Саламон. 

Духовний розвиток сімей військових дозволяє надавати їм сенс, який певною мірою виходить поза людські сподівання. За словами отця Олега Саламона, у духовній цінності можна знайти відповіді на різні запитання. 

“Наприклад, це важливо для дітей, які будуть знати, що насправді тато не зник. Він є, з ним ще можна зустрітися, з ним можна говорити під час молитви. Це дає сили по-іншому дивитися на втрату і переживати її”, - пояснив отець. 


Американське захоплення українською відвагою

Як вже зазначалось, організувати реабілітаційну програму для сімей військовослужбовців вдалось за фінансової підтримки фонду “Mountain Seed Foundation”. Нещодавно його представники приїжджали до Львова, і Гал-інфо вдалось із ними поспілкуватися. Зокрема, більше про особливості взаємодії фонду з українськими військовими розповіла керівниця американської програми, член-засновник фонду Ірина Приходько. 

Керівниця розповіла, що програма реабілітації передбачає терапію у поєднанні з альпінізмом для членів родин Захисників та Захисниць. “Знаєте, якщо ти здолав щось, то ти повірив в себе, і тоді в тебе є можливість займатися тим, чим ти хочеш, йти до своєї цілі і бути впевненим собі”, - зазначає Ірина Приходько. 

Фото фонду
Фото фонду "Вектор надії"
Фото фонду
Фото фонду "Вектор надії"
1/2

До взаємодії з сім’ями військовослужбовців організація також залучає різних спікерів та фахівців, які діляться своїм досвідом, мотивують їх до здійснення нових звершень. 

“Ми шукаємо людей, які надихають. Кожного ранку спікери розповідають історії зі свого життя, аби на власному прикладі пояснити, що труднощі можна здолати. Також вони розповідають, чому допомагають Україні. І це, знаєте, працює! Для українців, які бачать цю допомогу від людей, яких вони не знають і які це роблять безкорисно, від усієї душі, це дуже багато означає”, - додала пані Ірина.

У межах програми також задіяні американські військовослужбовці або ветерани, які діляться своїм військовим досвідом та активно взаємодіють з українськими Захисниками та Захисницями, а також членами їхніх сімей. 

Один з американських волонтерів та колишній військовослужбовець Денні також приїхав нещодавно до України, аби поспілкуватися з представниками українського фонду “Вектор надії” та підготувати спільні напрацювання у питанні реабілітації військових. У коментарі для Гал-інфо він поділився своїми враженнями від роботи з українськими Захисниками та Захисницями та їхніми сім’ями, а також відзначив особисту цінність бути залученим до такого виду волонтерства. 

“Я працював близько трьох років в Україні, тренуючи військових та співпрацюючи з ними, коли ще сам проходив службу в американському війську. Зараз я пішов у відставку, але маю дуже глибокий зв’язок тут. Це був визначальний момент у моїй військовій кар’єрі - почати працювати з такою професійною армією, як українська, яка є настільки патріотичною. Це змінило мене, тому я стільки часу приділяю цьому волонтерству”, - розповів волонтер.

Фото фонду
Фото фонду "Вектор надії"
1/1


Подолати страх і здолати вершини

“У горах можна отримати багато уроків та викликів, командної роботи та зцілення”, - розповів Даніель Кносен, американський ветеран, біатлоніст та лижник, один з найбільш титулованих паралімпійців в історії команди США. 

У 2009 році Даніель служив командиром взводу першої групи Морських котиків в Афганістані. Там отримав поранення та ампутацію двох ніг. У 2018 році на Паралімпійських іграх виграв одну золоту, чотири срібні та одну бронзову медалі. А на Паралімпіаді у 2022 році в Пекіні здобув ще одну золоту медаль до своєї колекції. 

Зараз Даніель Кносен вже рік працює з українськими солдатами та ветеранами. Для нього ця співпраця є надзвичайно важливою, адже він переконаний, що спорт справді допомагає після поранення. А тому, на його думку, заняття зі скелелазіння слід проводити і зі самими військовослужбовцями та ветеранами, а не лише членами їхніх сімей.

“Коли я був поранений, у мене не було ні дружини, ні дитини. Тому важливо враховувати, що не всі мають сім’ю, та бути інклюзивними і доступними для всіх ветеранів. А для тих, хто має сім’ю, важливо пройти програму та лікування разом із нею. Із членами сім’ї важливо говорити про деякі виклики, з якими стикається ветеран”, - пояснив Даніель Кносен у коментарі для Гал-інфо. 

Фото фонду
Фото фонду "Вектор надії"
Фото фонду
Фото фонду "Вектор надії"
1/2

У межах зустрічей організаторів програми з ветеранами відбулось обговорення можливих варіантів організації занять зі скелелазіння та горотерапії для українських військових. Діана Шевчук зазначила, що українська команда спільно з американцями оглянула околиці міста на наявність скель, де можна проводити заняття зі скелелазіння на свіжому повітрі. 

Фізична активність є цінною у процесі реабілітації наших військових, адже дозволяє підтримувати себе в формі, розвиває витривалість та силу, сприяє покращенню самопочуття. Комунікація з іншими членами команди дозволяє ветеранам не залишатись осторонь соціального життя та легше інтегруватись в громаду.

Проте визначальною у заняттях з альпінізму, скелелазіння як для військових, так і для членів їхніх сімей є психологічна реабілітація. Коли Захисники та Захисниці вірять у свої сили, вони з легкістю можуть долати перешкоди. А постійна підтримка членів їхніх сімей упродовж цього процесу реабілітації додає мотивації та натхнення, які формують вектор надії для наших діючих військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей. 

Підготувала Марічка Твардовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ