Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

А що там з Оскаром?

Ця золота статуетка для багатьох діячів кіно є найбільшою мрією та метою. Щорічно навколо церемонії вручення винагороди підіймається чимало шуму. Проте, за останні декілька років ця подія дотримується курсу на пониження рейтингів. Що саме пішло не по плану – розберемо на прикладі цьогорічної ситуації.

Дата події була призначена на 24.02.2019, тож ми маємо ще час на те, щоб зробити свої прогнози. Проте, чи стануть ці прогнози правдивими, можна лише гадати, адже цього року достойних претендентів більш ніж достатньо. З їх повним списком можна ознайомитися у статті сайту журналу «24 Lifestyle». Я ж можу виділити наступних потенційних володарів статуетки:

  • Найкращий фільм: «Влада», реж. Райан Куглер / «Рим», реж. Альфонсо Куарон
  • Найкращий режисер: Йоргос Лантімос ("Фаворитка") / Альфонсо Куарон ("Рим") / Адам МакКей ("Влада")
  • Найкраща чоловіча роль: Крістіан Бейл ("Влада")
  • Найкраща чоловіча роль другого плану: Магершала Алі ("Зелена книга")
  • Найкраща жіноча роль: Олівія Колман ("Фаворитка")
  • Найкраща жіноча роль другого плану: Марина Де Тавіра ("Рим")
  • Найкращий оригінальний сценарій: "Рим" (Альфонсо Куарон)
  • Найкращий анімаційний повнометражний фільм: "Острів собак", реж. Уес Андерсон

Це мій список фаворитів на золоту статуетку. Тепер щодо нашої головної теми: проблеми сучасного «Оскару». Розберемо їх на прикладі тих самих претендентів, деякі з них навіть потрапили й до мого списку.

Головну причину падіння рейтингів можна охарактеризувати трьома словами: бажання сподобатися всім. І наслідок цього бажання знаходиться одразу ж в першій, та головній номінації – кращий фільм. Я нічого не маю проти фільмів про супер-героїв, але, чи не здається вам, що не самий кращий зразок цього жанру, плоский бойовик «Чорна пантера», що має купу недоліків, потрапляє до списку номінантів? А найсмішніше те, що наступним йде фільм «Чорний клановець» (не можу нічого сказати з приводу нього). Складається таке відчуття, що якщо у назві фільму буде «чорний», то його одразу ж номінують. І жодні звинувачення у расизмі тут ні до чого, бо у 2014 році чимало членів кіноакадемії анонімно зізналися, що дивляться далеко не всі з запропонованих кінострічок. Додаймо до цього ще й зізнання деяких з згаданих вище членів у тому, що вони голосували за кращий фільм 2009 року «12 років рабства» лише за його тематику, і більше того, навіть не ознайомились із ним!

Другою проблемою (хоча вона й напряму пов’язана з першою) є резонансні випадки. Так церемонія 2016 року запам’яталася помилкою присудження премії за кращий фільм «Ла-ла-ленду», замість «Місячного сяйва». В цьому ж році відбувся новий скандал: церемонія втратила свого ведучого. Саме так! Актора та коміка Кевіна Харта було обрано на посаду головного ведучого цього року ще у середині 2018 року. Але вже через місяць його було звинувачено у гомофобії з приводу дописів у соц-мережі Твітер ДЕСЯТИ-річної давнини! Харта було звільнено, не дивлячись на те, що комік не проявляв подібної активності вже давно, та вибачився перед ЛГБТ-суспільством за минулу безтактність. Проте, ще через місяць, акторові знов прийшло запрошення на посаду, можливо через те, що нікого іншого обрати не змогли. Харт ж цього разу на запрошення відмовив. Саме так і залишилась церемонія без ведучого…

Врешті решт, нам, як звичайним глядачам, залишається лише дивитися за ситуацією і робити свої висновки. А втрачати свій час на церемонію «Оскар-2019», чи ні – справа кожного.

Микита Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ