Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відкрилась сумнівна експозиція "Корони світу"

У Львові у приміщенні Львівського історичного музею - у палаці Корнякта (пл. Ринок, 6) відкрилась сумнівна виставка корон - "Корони світу", на котрій не те що не представлено жодного оригіналу, але й виставлені дешеві копії не можуть не викликати почуття розгубленості і навіть сорому.

Зокрема, організатор виставки Ігор Жук на пряме запитання журналістів не зміг чітко відповісти, чи в експозиції є оригінали корон чи якісь автентичні речі: "Якщо я вам скажу, які з них оригінали, вам (це) нічого не дасть. Там є оригінали, відкопані (за) часів Київської Русі. Деякі екземпляри привезуть пізніше", - відповів він на запитання журналістів.

При цьому, за його словами, копії виконані з різних матеріалів: пір'я, срібла, золота, перлин. "Є також корона з булатної сталі", - розповів він. Однак справжність коронного золота явно викликає підозри. Біжутерія та й годі.

Також організатор виставки не зміг відповісти, що за майстри виконали копії корон. "Я створив таку маленьку групу ентузіастів. Зробити, це одна справа, треба зрозуміти, як зробити і зробити поставки тих матеріалів. Там є вироби, в котрих по п’ять тисяч камінів", - втік від відповіді Ігор Жук.

Серед майстрів він лише назвав "дуже молодого" львівського ювеліра Яромира, котрий, за словами Ігоря Жука, виконав кропітку роботу з відтворення однієї з корон.

Слід зазначити, що виставку організовують від імені "Фонду Б. Г. Возницького", однак в інтернеті не вдалось знайти офіційної сторінки, на котрій можна було б знайти інформацію про діяльність фонду.

З власних джерел Гал-Інфо стало відомо, що довший час  Львівський історичний музей відмовлявся надавати площу для експозиції. Власне, сумнівна історична цінність "виставки корон" певною мірою ставить під сумнів статус Львівського історичного музею та статус історичного Львова загалом.

Додамо також, що Ігор Жук віддавна крутиться довкола Львівської галереї мистецтв. В Олеському, Золочівському і Підгорецькому замках не без його участі постали не менш сумнівні платні експозиції. Що має з того Галерея, а що Ігор Жук  - оце питання по суті. І ще. А чи є у Львові інституції, які мали б захистити естетичне почуття і гаманці львів'ян та туристів - від псевдоісторії і псевдомистецтва. найвульгарнішого штибу. 

   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ