Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

12 лютого - Собор святих отців наших, або Трьох Святителів

12 лютого - Собор святих отців наших, вселенських великих трьох ієрархів і учителів Василія Великого, Григорія Богослова і Йоана Золотоустого.
Три Святителі, 16 ст., з церкви Собору Йоакима і Анни у с. Станиля Дрогобицького району зі збірки НМЛ. Фото - Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

У цей день вшановують пам'ять трьох великих ієрархів, учителів, проповідників і Отців Східної Церкви: св. Василія Великого, св. Григорія Богослова і св. Івана Золотоустого. Їх вважають вчителями віри, святості й науки Христової Церкви.

Святителі пояснили догмати про Святу Трійцю, Христове Божество та Пресвяту Євхаристію. Також Іван Златоустий та Василій Великий є авторами Божественної літургії.

За заслуги перед Церквою їх називають рівноапостольними.

У другій половині ХІ ст у Церкві відбулася дискусія про те, хто саме з них трьох більш заслужений діяч Церкви. Цю дискусію розв'язали самі Святителі. 

Вони усі разом з'явилися єпископу міста Евхаїти Івану, і сказали: 

«Ми як один у Бога й нічого нема в нас протирічливого чи дискусійного, а кожен з нас свого часу окремо був натхнений Божим Духом. Тож нема між нами ні першого, ні другого, але як назвеш одного, то за ним ідуть два інші. Встань, отже, і накажи тим, що через нас сваряться, щоб не ділилися, бо як за життя, так і після смерті нашим намаганням є всі сторони світу приводити до миру і єдності. Установи, отже, святкування нашої пам'яті в один день так, тому що ми — як одне в Бога, а ми будемо помагати прийти до спасіння тим, що святкуватимуть нашу пам'ять».

Єпископ зробив так, як сказали йому святі отці.

Наші предки вірили, що в цей день варто просити в святих отців про милість та злагоду для родини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ