Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: 12 загальнодоступних інтернет-архівів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

12 загальнодоступних інтернет-архівів

Останнім часом регулярно з'являються повідомлення про те, що бібліотеки, фонди і т.д. викладають в Інтернеті величезні бази своїх архівів - сканів книг, ілюстрацій, історичних документів, відео. Як правило, доступ до цих архівів вільний і абсолютно безкоштовний. Ось добірка найцікавіших з них

1. 180 000+ сканів і фотографій від Нью-Йоркської публічної бібліотеки

Нью-Йоркська бібліотека виклала в загальний доступ більше 180 тис. зображень. Використовувати їх можна абсолютно безкоштовно. Це скани рукописів, карт, фотографій, нотних записів, листівок і безлічі інших зображень. Зображення можна ранжувати за століттям, жанром, кольором або бібліотечною колекцією. Бібліотека також вирішила створити кілька ігор і програм, серед яких - гра, типу Pac-man, що дозволяє вивчити типові апартаменти Нью-Йорка минулих десятиліть.

2. 12 000+ книг і документів від Світової цифрової бібліотеки

Світова цифрова бібліотека відкрилася в 2009 році як ініціатива Бібліотеки Конгресу та ЮНЕСКО, і її мета полягає саме в збагаченні інтернету неангломовними культурними і історичними свідченнями. Це не найбільша бібліотека з колекціями, але найбільшбагатомовна. Зараз в ній 12 000 віртуальних експонатів з 200 країн світу. А ще вона дуже зручна. Наприклад, там є можливість вибрати мову пошуку і подивитися, до яких ресурсів відкрили доступ культурні установи. В основному це географічні атласи, періодика, етнографічні записки.

3. 4 500 зображень від Британського музею

Британський музей відкрив онлайн-доступ до своєї колекції - відвідувачі сайту можуть побачити 4,5 тисячі експонатів. Віртуальні тури організовані із застосуванням технології Google Street View, цифрова експозиція стала спільним проектом Google Cultural Institute і Британського музею.

4. Old Book Illustrations - понад 1000 книжкових ілюстрацій XVIII-XX ст.

Онлайн-архів, що містить понад тисячу старовинних книжкових ілюстрацій XVIII-XX ст. Всі зображення можна завантажити, на сайті є зручний пошук по авторам, книгам і датою створення. До кожної ілюстрації дається супровідний текст.

5. 230+ рідкісних документальних фільмів 1926-2008 рр.

На відеохостингу YouTube з'явився канал радянського і російського документального кіно. «Радянська і російська інтелектуальна документалістика. У прицілі найбільш значущі роботи, соціальна драма, відео-експеримент », - йдеться в описі YouTube-каналу. Створили його петербурзькі ентузіасти з метою «популяризувати вітчизняну інтелектуальну кінодокументалістику, обговорити підняті в фільмах теми, воскресити в пам'яті людей проблеми, і привести все в більш-менш системний вигляд».

6. Рідкісні видання російської емігрантської преси

Сайт-архів російської емігрантської преси поставив завдання показати всім бажаючим хоча б малу частину з того, що довгі роки вважалося загубленим. На сайті збираються газети і журнали, багато з яких є бібліографічною рідкістю і продаються на аукціонах.

7. 65 000 оцифрованих картин від Музею сучасного мистецтва в Нью-Йорку

Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку (MoMA) виклав у вільний доступ 65 тисяч оцифрованих картин, написаних з 1850 року по теперішній час. Всього в колекції музею знаходиться понад 200 тисяч робіт 10 тисяч художників, створених в цей період. Доступний пошук як конкретної картини і роботи конкретного художника, так і за заданими фільтрам.

8. Великий архів радянських підручників

Великий архів радянських підручників викладений для вільного скачування на сайті "Борис Карлов". Колекція постійно поповнюється. Багато цікавого можна знайти в розділах "Історія", "Література", "Психологія" та ін.

9. Колекції Гарвардської бібліотеки

«Гарвардська бібліотека» об'єднує десятки бібліотек різних факультетів - від медичного до юридичної. Оцифровування обраного фондів бібліотеки в рамках відбувається бібліотечного проекту Google з 2005 року. Можна знайти приголомшливу добірку з історії реклами США, або повнотекстовий проект дослідження соціального життя СРСР, або проект про радянському балет і багато ін.

10. 1 000 000+ зображень від Британської бібліотеки

Британська бібліотека завантажила на Flickr понад мільйон відсканованих копій зображень, позначивши їх як суспільне надбання. Це означає, що зображення може використовувати хто завгодно без всяких обмежень. У колекції представлена графіка різного часу: тут і картини епохи Реставрації, і зображення перших колоністів Америки. Карти, малюнки, рукописні листи, ілюстрації, геологічні діаграми, комікси, карикатури, постери, декоративні орнаменти. Вивчати все це багатство - немов потрапити в країну чудес. Відзначимо тільки, що для доступу до зображень на Flickr необхідно завести аккаунт на Yahoo.

11. Сайт, присвячений особистим щоденникам ХХ століття

На головній сторінці сайту розміщено наступне звернення: "Ми раді вітати вас на сайті« Прожито »- проект, присвяченому особистим щоденникам ХХ століття. У розділі« Щоденники »ви можете знайти всі завантажені в нашу систему тексти ... В профілі кожної персони ви знайдете посилання на текст щоденника. Якщо ви хочете працювати відразу з декількома щоденниками, натисніть на «додати в добірку» поруч з іменами цікавлять вас авторів, а після - на помаранчеву кнопку «Відкрити вибрані щоденники» у верхній частині сторінки.

12. Величезна база історичних зображень

Американський дослідник Калев Літару створив гігантську базу даних з 12 мільйонів історичних зображень, надаючи можливість користуватися нею на свій розсуд будь-кому. Фотографії та малюнки взяті з більш ніж 600 млн книжкових сторінок, відсканованих в бібліотеках організацією Internet Archive. Раніше отримати доступ до подібних зображень було досить важко.

Вибране

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ