Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 160 років тому прах Тараса Шевченка перепоховали на Чернечій горі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

160 років тому прах Тараса Шевченка перепоховали на Чернечій горі

22 травня 1861 року, рівно 160 років тому, відбулось перепоховання праху українського пророка зі Смоленського кладовища міста Санкт-Петербург на Чернечу гору, що поблизу міста Канева, що на Черкащині. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі Волинської обласної ради.
Тарасова гора (Чернеча гора), Канів

"Як умру то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій", - цими словами Тарас Шевченко висловив своє останнє бажання бути похованим на рідній землі.  

20 травня 1861 року на пароплаві "Кременчук" останки Кобзаря перевезено з Києва до Канева. Дві доби домовина перебувала в Успенському соборі. Брати Т. Шевченка хотіли поховати Тараса біля стін Успенського собору, але Григорій Честахівський, який супроводжував прах великого поета зумів відстояти виконання останньої волі Тараса. 22 травня, після відслуженої в церкві панахиди, прах віднесли на Чернечу гору.

Сьогодні, з нагоди цієї пам’ятної дати, поблизу монумента Тарасу Шевченку, що в обласному центрі Волині зібралися перші особи області та міста, а також небайдужі представники громадськості. Серед присутніх були перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, заступник голови облдержадміністрації Анатолій Костик та заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

Духовенство Православної Церкви України відслужило панахиду. Опісля усі присутні вшанували світлу пам'ять Великого Тараса хвилиною мовчання, а також   поклали квіти до підніжжя його пам'ятника.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ