Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В музеї Грушевського родина Дзиндрів презентувала «Шевченкіану»

7 березня у Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського презентували виставку «Родина мистців: Дзиндри. Їхня Шевченкіана». Експозиція присвячена 210-й річниці народження Тараса Шевченка. Про це інформує ЛОР.

На виставці представлені експонати, які розповідають про творчий доробок Євгена Дзиндри – серію робіт про Кобзаря.

Участь у відкритті виставки взяли студенти і викладачі Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша, скульптори з родинного села родини Дзиндрів Демні.

«Маємо багату історію, думку, культуру. Шануймо, любімо і пізнаваймо Шевченкове слово. Пам'ятаймо про наших національних пророків, які творили й творять Україну», – сказала на відкритті директорка музею, заслужений працівник культури України Марія Магунь.

У презентації взяли участь нащадки Євгена Дзиндри, доньки і майстрині вишивки Уляна і Тамара Дзиндри, а також учень і чоловік Уляни Дзиндри, скульптор Петро Дзиндра.

«Щиро дякую Уляні й Тамарі за промоцію творчої спадщини батька, за промоцію Шевченка в камені. Дякую Петру Дзиндрі за популяризацію української спадщини у Польщі і Україні. Своїми знаннями Петро Дзиндра ділиться зі студентами, багато років співпрацює з викладачами комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський коледж декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша», – зазначила депутатка Львівської обласної ради Соломія Риботицька.

У рамках презентації виставки відбувся концерт учнів Львівської дитячої школи мистецтв № 5. Діти виконали пісні на вірші Тараса Шевченка «Зацвіла в долині червона калина», «Мені тринадцятий минало», «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине». Школярі музикували на скрипці й на музейному піаніно, на якому грали дружина першого президента України Марія та їхня донька Катерина.

Нагадаємо, в родині Дзиндрів було троє-братів скульпторів: Михайло, Степан і Євген. Євген Дзиндра (1913 — 1983 рр.) знаний своїми монументальними роботами. Митець працював у станковій, монументальній та декоративній скульптурі, дрібній пластиці та різьбі по дереву. Був одним з небагатьох скульпторів, котрий свої твори власноручно виконував у камені. Євгена Дзиндру називають «батьком львівських левів», маючи на увазі скульптури левів на Площі Ринок перед входом до львівської Ратуші.

Михайло Дзиндра (1921 — 2006 рр.) багато років працював у США. Сьогодні у Брюховичах діє «Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри».

Степан Дзиндра (1929 — 1999 рр.) — український скульптор, автор багатьох скульптурних композицій. Працював на Львівській експериментальній кераміко-скульптурній фабриці.

Петро Дзиндра продовжив справу Євгена Дзиндри, який замінив йому батька і став для нього першим учителем у скульптурі. Митець працює у галузі монументально-меморіальної скульптури. Велику увагу приділяє створенню образу Тараса Шевченка. Серед робіт скульптора меморіальні таблиці, встановлені на об'єктах історичного значення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ