Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 22 грудня народився сотенний УПА - офіцер РСЧА
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

22 грудня народився сотенний УПА - офіцер РСЧА

22 грудня 1912 р. у Івангороді Ічнянського р-ну Чернігівської області народився старшина Української Повстанської Армії Костянтин Гіммельрайх ("Кий", "Шелест").

Здобув вищу освіту закінчивши у 1935 р. зоотехнічний інститут. До початку німецько-радянської війни працював старшим науковим співробітником Академії наук УРСР.

У 1941 р. мобілізований у Червону армію у званні старшого лейтенанта, однак під час оборони м. Київ потрапив у німецький полон, звідки переходить в організовану похідними групами ОУН (м) українську поліцію в Житомирі, а згодом у Києві. Тоді ж включається у діяльність українського підпілля.

У середині лютого 1942 р. К. Гіммельрайх переїжджає з Києва по зв'язках ОУН (м) у Луцьк, а згодом у Ковель. Планував приєднатися до загону УПА під командуванням Т. Боровця, однак після особистих розмов із діячем ОУН (м) Олегом Штулем відмовився від задуму та перебрався у Галичину.

Літом 1944 р. у Карпатах ОУН (м) намагалося сформувати свій збройний відділ - загін ім. Полуботка, в якому К. Гіммельрайх під псевдонімом "Шелест" очолив першу і єдину сотню.

У вересні 1944 р. "Шелест" разом із декількома старшинами цього відділу переходить до лав УПА та упродовж двох місяців перебував у кадровому складі старшинської школи УПА-Захід "Олені".

У січні 1945 р. переведений у воєнну округу УПА "Лисоня", де під псевдонімом "Кий" зайнявся формування відділу (сотні) УПА, який призначався для діяльності за Збручем на території Кам'янець-Подільської округи ОУН. Однак, його відділ базувався на території Тернопільщини з якої вирушав у рейди.

У серпні 1945 р. "Кия" разом із іншими старшинами "Лисоні" готували для відправлення на Закарпаття із окремими завданнями від КВШ УПА-Захід. Відповідно до цього рішення його підрозділ розділили на чоти, які, ймовірно, підпорядкували надрайонним провідникам ОУН у Кам'янець-Подільщині.

Ще на Бережанщині група старшин залишилася без свого провідника і командира, а тому "Кий" разом із іншими вояками прийняв рішення перейти у Західну Німеччину.

Опинившись в еміграції К. Гіммельрайх переїхав до Австралії, де активно включився у громадсько-політичне життя української громади. Там ж написав кілька спогадів про свою службу в Українській Повстанській Армії. Помер у 1991 р. в м. Мельбурн у Австралії

Сергій Волянюк, історик (м. Тернопіль)

Довідково:

Більше дізнатися про службу К. Гіммельрайха у Робітничо-селянській червоні армії можна із спецпроекту видання «Гордон» - «Історія двох німців, що воювали за Київ»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ