Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 30 січня 1834 року народився Володимир Антонович
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

30 січня 1834 року народився Володимир Антонович

Володимир Антонович
Володимир Антонович
Фото: Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка
Фото: Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка
Фото: Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка
Фото: Наукова бібліотека Львівського національного університету імені І. Франка
1/3
У прес-службі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені І. Франка інформують: 30 січня - 185 років від народження Володимира Антоновиа.

Волдодимир Антонович - видатний історик, археолог, етнограф, публіцист і громадський діяч, один з ідеологів українського національно-визвольного руху другої половини XIX ст.

Володимир Боніфатійович Антонович народився 30 січня 1834 р. на Київщині у родині здрібнілих польських шляхтичів, які походили з Правобережної України. Освіту здобував у Рішельєвському ліцеї та 2-й Одеській гімназії, після закінчення якої 1850 р. вступив на медичний факультет університету Св. Володимира, а згодом – у 1860 р. здобув історико-філологічний фах. Неабиякий вплив на становлення В. Антоновича як історика мав М. Максимович. Свою першу історичну розвідку Антонович написав у 1863 р. – "О происхождении казачества". У 1878 р. В. Антонович захистив дисертацію на тему: "Очерк истории Великого княжества Литовского до смерти великого кн. Ольгерда". 

Світогляд історика ще за студентських років формувався під впливом козацької давнини, творів Т. Шевченка, П. Куліша, етнографічних досліджень тощо. А також В. Антонович сам здійснював експедиції з метою вивчити побут і життя українців на Волині, Поділлі, Київщини, Холмщини, Херсонщини тощо. На початку 60-х pp. XIX ст. Антонович приєднався до українського товариства “Громада” у Києві, очолював “хлопоманський” гурток, учасники якого декларували, що український народ має право на своє національне відродження та самовизначення. 

Викладацькій та науковій діяльності присвятив близько 30 років життя (лекції з історії Галицької Русі, Великого князівства Литовського, українського козацтва, джерелознавства та допоміжних дисциплін). Цікавився В. Антонович також історією української культури та етнографією, захоплювався археологією та нумізматикою.

У 1882 р. взяв активну участь у створенні журналу “Киевская старина”. У цьому журналі Антонович опублікував і свою повість "Уманский сотник Иван Гонта" (1882 р.).

Останні роки життя В. Антонович працював над дослідженнями з історії України, збирав документальні відомості для історико-географічного словника України, який не було видано друком. 
Помер Володимир Антонович 21 березня 1908 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ