Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 9 листопада - перейменували Сталіно і Станіславів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

9 листопада - перейменували Сталіно і Станіславів

9 листопада 1961 року місто Сталіно перейменовано на Донецьк. Через рік, 1962 року, у цей день місто Станіслав переіменовано на Івано-Франківськ.

До 1924-го місто Сталіно називалося Юзівка – на честь англійського підприємця Джона Юза. 1869-го він заснував нове поселення на місці слободи Олександрівка Бахмутського повіту. Кажуть, що перш ніж стати Сталіно, місто кілька тижнів носило назву Троцьк – на згадку про соратника Леніна Льва Троцького (справжнє прізвище – Бронштейн), який "залізною пролетарською рукою" встановлював радянську владу на Донбасі. 

Герб Станіславова 1663-го. Джерело: gk-press.if.ua
Герб Станіславова 1663-го. Джерело: gk-press.if.ua
Сучасний малий  герб Івано-Франківська. Джерело:  nashemisto.if.ua
Сучасний малий герб Івано-Франківська. Джерело: nashemisto.if.ua
1/2

9 листопада 1962 року місто Станіслав переіменовано на  Івано-Франківськ. Місто виникло 1662-го. Заснували його польські магнати Потоцькі. Назвали Станиславів – на честь засновника – коронного гетьмана Станіслава Ревери Потоцького. За часів Австро-Угорської влади назву змінили на німецький варіант Stanislau. Українською – Станіслав.

Нинішню назву Івано-Франківськ отримав до свого трьохсотрічного ювілею. Після Другої світової війни місцеві комуністи запропонували перейменувати Станислав у Сталінград-Карпатський чи Сталінокарпатськ. 9 листопада 1962-го «на прохання колективів промислових підприємств, колгоспів, учбових закладів, громадськості», Указом Президії Верховної Ради Української РСР місто Станислав перейменували на Івано-Франківськ.

Підготувала Наталя Слобожаніна УІНП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ