Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

УІНП рекомендує Львівщині перейменувати Червоноград і Червоне

Український інститут національної пам'яті рекомендує на Львівщині перейменувати Червоноград та Червоне у Золочівському районі.
Фото: krystynopol.info

Таке рішення установа опублікувала сьогодні, 3 серпня, на своєму САЙТІ, - інформує пресслужба ЛОР.

Щодо Червонограда, фахівці інституту зазначають, що «історична назва міста – Кристинопіль. До складу СРСР воно увійшло 15 лютого 1951 року на підставі радянсько-польської міжурядової угоди, внаслідок чого Польща отримала Устрики Долішні. У тому ж 1951 році місто перейменовано на Червоноград. За часів СРСР розвивався як шахтарське місто з розвіданими покладами кам'яного вугілля».

«Рекомендація переназвати місто від Інституту національної памʼяті означає, що, згідно з законом про деколонізацію, який набув чинності 27 липня 2023 року, впродовж шести місяців влада міста має оголосили громадські слухання та вибрати одну із запропонованих жителями назв. Назва «Червоноград» на обговорення більше не виноситься. Якщо цього не зроблять до кінця січня, відповідним розпорядженням переназвати місто може голова громади, а з квітня 2024 року - начальник обласної військової адміністрації», - прокоментував депутат Львівської обласної ради, учасник робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Захар Миляник.

Перелік населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку, опублікований Українським інститутом національної пам'яті - за ПОСИЛАННЯМ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ