Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

День святої Анни: як українці вшановували жінок, що мали це ім'я

Християни 22 грудня відзначають церковне свято на честь зачаття святою Анною Богородиці, а також вшановують пам'ять пророчиці Анни, матері пророка Самуїла.

Принесення в храм (фрагмент), Філіп де Шампань

Їхні життя розділяє майже тисячоліття, та втім, попри цю неймовірну часову відстань, їхні історії мають у собі чимало спільного, передає Православна Церква України. 

Що ж поєднує цих праведних жінок, окрім імені? Обидві вони страждали від безпліддя. І лише завдяки ревній молитві та своєму благочестивому життю вони сподобилися чуда Господнього і зачали дітей, яким судилося нести благовістя Боже людям. Син пророчиці Анни, Самуїл, став одним із найбільш шанованих пророків. А Пречиста Діва Марія стала Матір'ю Ісуса Христа.

На день Анни зазвичай випадає день зимового сонцестояння - найдовша ніч у році. З 22 грудня в давні часи наступали найважчі, темні й холодні зимові дні. Про це пише УНІАН

Наші предки на день Анни обов'язково постили, оскільки ще триває Різдвяний піст. Постили навіть вагітні, яким дозволено не дотримуватися посту. Наші предки уявляли, що в день зимового сонцестояння сонце вмирає і народжується заново. Наслідуючи його, в цю дату гасили вогонь в печі й заново розпалювали.

Зазвичай цього дня дівчата збиралися на свої сходки, щоб узгодити, як будуть святкуватися різдвяні свята. Дівочі громади, як і парубоцькі, мали свої традиції. На сходках обирали «отаманшу» — старшу дівчину, яка організовувала дівочі збори й керувала громадськими справами. Також діяло неписане правило: могла приходити сюди та дівчина, яка вміла вишивати, шити, прясти. Правда, екзамен їй не влаштовували, проте спостерігали, чи не лінується вона, чи володіє секретами рукодільництва. Якщо так, то можна йти на досвітки та вечорниці.

Водночас 22 грудня заведено молитися про зачаття дитини. Праведній Анні молилися про лікування безпліддя і поповнення в родині. Також у неї просили спокутування гріхів і позбавлення від душевних страждань. 

Вагітні дівчата на Анни раніше увесь не виходили з дому. Не можна було виконувати жодної фізичної роботи, а особливо шити, вишивати. Ця заборона стосувалася не лише вагітних, а й всіх жінок, тому на день Анни жінки збиралися компаніями й починали підготовку до зимових свят: готували, прикрашали будинки.

Бджолярі відзначали своє свято 22 грудня. Вони читали спеціальні слова біля вуликів, щоб бджоли робили більше меду. Вдень торгували медом на ринку.

Що не можна робити 22 грудня

У цей день обов'язково потрібно дотримати піст. Не можна їсти м'ясо, яйця і молочні продукти, а також пити алкоголь.

У цей день не можна виконувати роботу по дому і займатися важкою фізичною працею.

Без великої потреби сьогодні не можна виходити з дому і ходити в ліс, оскільки там можуть бути агресивні дикі звірі.

Не можна стригти нігті й волосся в цей день, в тому числі й дітям.

Прикмети погоди 22 грудня

Вважається, що після Ганни сонце повертає на літо, а зима — на мороз.

Казала Ганна, що надія марна.

Ясне сонце — на Новий рік буде сильний мороз, якщо хмарно, на деревах іній — під Новий рік буде відлига.

Якою буде перша половина дня, така погода буде до кінця грудня.

Йде дощ — вся весна буде дощовою.

Якщо тихий і безвітряний день — на врожай садовини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ