Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Археологія фотографії - як ідентифікують старі світлини
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

«Археологія фотографії» - як ідентифікують старі світлини

«Це детективна робота; дуже корисними є знання з топографії, містобудування, історії мистецтва, архітектури, іноді й автомобілебудування», − ділиться з тонкощами процесу ідентифікації старих фотографій Кароліна Пухала-Роєк з фундації «Археологія фотографії»

До фундації «Археологія фотографії» потрапляють знімки без опису, іноді важко сказати, де і коли вони були зроблені, або хто на них зображений. В такому випадку роль спеціалістів полягає в описі зображення на основі іншої наявної інформації.

«Це, дійсно, детективна робота», − говорить директор організації. «Як правило, з одним архівом працює одна людина. Вона більш-менш знає, у який період зроблено знімок, у якому місці. Він знає біографію автора, так що може припустити, де він міг бувати, а де ні..», − пояснює. Таким чином фахівець може визначити, що в архіві фотографа з’являється фото, виконане кимось іншим. «Якщо в архіві автора зустрічається фото, зроблене в Індії, а, як відомо, він там ніколи не був, відразу повинна загорітися червона лампочка», − говорить Кароліна Пухала-Роєк.

Експерт пояснює, що під час опрацювання фондів слід дотримуватися певної схеми − архів потрібно розглядати як єдине ціле, кожна його частина має важливе значення. «Особливо негативи, упаковки, де є якісь нотатки фотографа, а також робочі матеріали, як-то фотодруки, серії негативів, які фотографи часто викидають», − перераховує вона. Все це може бути використане для отримання найбільш точної ​​інформації про історію зображень.

Ідентифікація зображень вимагає ерудиції. Тут корисними будуть знання з топографії, містобудування, історії мистецтва, архітектури, іноді й автомобілебудування. «Потрібно знати, коли з’явилася модель автомобіля, який є на зображеннях. Це особливо допомагає датувати  знімки з 20-х, 30-х років, коли автомобілів було не так вже й багато», – пояснює Кароліна Пухала-Роєк.

Директор фундації «Археологія фотографії» зазначає, що кількість деталей, які можуть допомогти в описі фотографії, є колосальною. Під час розпізнання матеріалу спеціалісти часто спираються на так звану «колективну мудрість».  «Неймовірні люди, які часто шукають відповіді на різних інтернет-форумах або у соціальних мережах, можуть навіть ідентифікувати фото Варшави по якійсь балюстраді».

Фундація «Археологія фотографії» була створена в серпні 2008 року, як говорять її учасники, «у відповідь на реальну потребу збереження та ідентифікації робіт з архівів провідних польських фотографів».

Збірки фундації «Археологія фотографії», доступні на сайті Google Cultural Institute

dzieje.pl

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ