Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Археологи на Мамай-горі виявили два стародавні скіфські поховання
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи на Мамай-горі виявили два стародавні скіфські поховання

Фото - Мамай-гора
Фото - Мамай-гора
Кожне виявлене поховання потребує багатьох годин кропіткої праці - його треба дуже обережно
Кожне виявлене поховання потребує багатьох годин кропіткої праці - його треба дуже обережно "зачистити", нічого не пошкодивши, щоб потім комплекс можна було максимально точно зафіксувати для подальшої дослідницької роботи. Фото - Мамай-гора
Окраса першого зі згаданих поховань - вістря скіфського списа. Фото - Мамай-гора
Окраса першого зі згаданих поховань - вістря скіфського списа. Фото - Мамай-гора
Фото - Мамай-гора
Фото - Мамай-гора
1/4
Поблизу Каховського водосховища на Мамай-горі розпочалася археологічна експедиція. Археологи виявили поховання воїна степу.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Мамай-Гора у Facebook

"Скіфи, як і інші кочовики, були народом войовничим. Про це свідчать не тільки письмові джерела, але й результати археологічних досліджень, зокрема й на Мамай-горі.

В четвер нам вдалося дослідити два стародавніх скіфських поховання, які виявили трохи раніше за допомоги бульдозера. Він працює в експедиції завдяки підтримці небайдужих доброчинців.

На жаль, обидва поховання були пограбованими ще в давнину. Практика грабунку поховань своїми ж співплемінниками була досить поширеною серед скіфів, незважаючи на те, що за це було передбачено жорстоке покарання - на впійманого мародера очікував ковток розплавленого свинцю...

Але навіть пограбовані поховання можуть бути дуже цінними для археологів та історичної науки в цілому.

Наприклад - знайдений в одному похованні спис, який ймовірно належав воїну, та прикраси з наконечниками стріл і залишки жертовного коня у другому (амазонка?) дають корисну інформацію для дослідження культури й побуту цього давнього і загадкового племені. Більше деталей про ці комплекси ми зможемо сказати вже після лабораторних досліджень та висновків антрополога.

Ці знахідки додають нам наснаги і сил, щоб продовжувати дослідження і працювати навіть по 12 годин на добу під степовим сонцем, адже воно того варте!", - сказано у повідомленні.

Довідка:

Мамай-гора - археологічна пам'ятка світового значення, що руйнується Каховським водосховищем. Мамай-гора - це один з найбільших в Європі могильників. Розвідані пам’ятки охоплюють вражаючий період - тут представлені пам ’ятки епохи неоліта, бронзи, раннього залізного віку, середньовіччя, іншими словами - тут таїться історія близько 8 тисяч років.

Мамай-гора поступово сповзає у Каховське водосховище. За останні 30 років обвалилося майже 400 метрів берега. Вчені кажуть, що зупинити процес руйнації Мамай-гори неможливо. Тому з 1988 року рятувальні археологічні роботи тут проводить експедиція історичного факультету Запорізького національного університету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ