Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Археологи під поховальною маскою людини виявили баранячий череп
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи під поховальною маскою людини виявили баранячий череп

Учені виявили баранячий череп усередині людської поховальної глиняної маски, якій 2,1 тис. років. Артефакти виготовляли представники тагарской сибірської культури в останній період свого існування, але використовували для цього людські черепи.
Всередині поховальної маски, виготовленої представниками тагарської культури знайшли баранячий череп. Автор: Institute of Nuclear Physics, SB RAS

Маску молодого чоловіка знайшли ще 1968-го у Шестаковському кургані в Хакасії. Тагарці того періоду намагалися муміфікувати своїх небіжчиків. Археолог Ельга Вадецька вважає, що спочатку тіло ховали у неглибокій могилі або під грудою каміння. За декілька років скелет, сухожилля і спинний мозок людини вкривалися травою, шкірою і корою - так тіло перетворювалося на своєрідну людиноподібну "ляльку". Сам череп вкривали глиною та гіпсом, заповнюючи ніс, очниці та рот. Так намагалися відтворити риси обличчя покійника. Часто готовий "виріб" прикрашали малюнками. Вони засвідчували належність до певної родини чи клану. Готові голови повертали родині, яка зберігала їх до повторного обряду поховання, пише gazeta.ua з посиланням на The History Blog.

Нові більш якісні рентгенівські знімки показали, що у масці замість черепа людини знаходиться череп барана. Випадок називають першим, коли нелюдський череп виявили всередині такої голови чи подібних до неї артефактів. Вчені вважають, що так могли ховати людину, тіло якої не знайшли. Її замінили двійником - твариною, в якій була втілена людська душа. Археологи уже знаходили приклади подібних кенотафів.

За іншою версією, представники культури вчинили "підставне поховання", щоб дати людині, яка провинилася перед общиною, шанс розпочати життя з чистого листа. Третє припущення полягає у тому, що родичі могли використати череп барана як основу для маски замість утраченого чи сильно пошкодженого людського черепа. Лише наявність глиняної голови дозволяла друге традиційне перепоховання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ