Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Археологи показали, як виглядав костел мури якого виявили на пл. Галицькій
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи показали, як виглядав костел мури якого виявили на пл. Галицькій

У суботу, 20 липня, археологи "Рятівної археологічної служби" завершили дослідження на площі Галицькій, на місці демонтованого фонтану "Кульбаба", у Львові. Про це йдеться у повідомленні прес-служби РАС.

Розкопки на площі Галицькій у Львові. Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

«Далі - справа за архітекторами, які мають скорегувати наявний проект впорядкування площі чи розробити новий. Для цього археологічної інформації є цілком достатньо.

За півтора місяця розкопок ми дізнались багато деталей про життя ділянки, яка була частиною Галицького передмістя Львова. Копати доводилось попри усі погодні умови: сильна спека чи дощ.

Тепер наші співробітники беруться за камеральне опрацювання знайдених артефактів.

Нагадуємо, що одне з найцікавіших відкриттів на ділянці - фундаменти костелу Воздвиження Чесного Хреста 1530-х років, який виявився восьмигранної форми. Одне з небагатьох його зображень вдалось відшукати на гравюрі 1770-х років, що прикрашає Грамоту про закінчення львівського цеху римарів. Її детально опрацювали дослідники Василь Слободян та Петро Слободян. Сьогодні ми публікуємо фрагмент з цієї гравюри із зображенням костелу. Грамота знаходиться у фондах Львівського історичного музею», - сказано у повідомленні.

Одне з небагатьох його зображень костелу вдалось відшукати на гравюрі 1770-х років, що прикрашає Грамоту про закінчення львівського цеху римарів. Грамота знаходиться у фондах Львівського історичного музею.

Додамо, що археологічні дослідження від самого початку не були передбачені проектом реконструкції фонтану «Кульбаба» на площі Галицькій.

Нагадаємо, що костел Воздвиження Чесного Хреста був споруджений навпроти Галицької брами до міста. Його побудували у 1530-х роках, а розібрали наприкінці XVIII ст. разом з міськими укріпленнями. Відомо, що при церкві був невеликий цвинтар.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ