Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Археологи розповіли про найдавніший символ влади знайдений в Україні
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи розповіли про найдавніший символ влади знайдений в Україні

Загадку віком 5000 р. розгадують бердянські археологи. Що ховає один з найдавніших символів влади, будь коли знайдених в Україні?
Фото: Рro.berdyansk.biz.

Про це повідомило видання Рro.berdyansk.biz.

Влітку 2018 року, під час розкопок у Пологівському районі, експедиція Бердянського педуніверситету та археологічного товариства «Ольвія-Арго» знайшла унікальний бронзовий скіпетр, аналогів якого ще не було в Україні.

Цей символ влади належав чоловікові ямної культури (доба ранньої бронзи, ХХХІІ / ХХХ – XXIII ст. до н.е.), якого журналісти одразу охрестили «степовим царем».

Новина одразу розлетілася по всіх центральних меді країни, а фахівці назвали знахідку науковою сенсацією.

Через півроку, після напруженого польового сезону, в тиші та спокої вчені продовжують вивчати стародавні артефакти, по-можливості, повертаючи їм первісний вигляд.

Чи не найскладніша робота зі стародавніми металами.

Після 5 тисяч років під землею від тонкої бронзової рурки, яка оздоблювала дерев’яний посох, чи то скіпетр, місцями лишився лице окисел.

Нещодавна, після ретельної реставрації найсенсаційніша знахідка повернулася до Бердянська. Тепер у археологічній лабораторії вчені та художники відновлюють первісний вигляд одного з найдавніших символів влади, будь коли знайдених в Україні.

Вже третій тиждень фахівці з археологічного малюнку скрупульозно фіксують кожну дрібничку унікальної знахідки.

Сергій Затьора – професійних художник, який багато років допомагає вченим – захоплюється роботою древнього майстра. Адже, як з’ясували археологи, карбування на бронзу наносили у кілька етапів.

Окреме питання, на яке мають відповісти вчені, що саме закодовано у витонченому орнаменті цього символу влади. Археологи Валентина Папанова та Генадій Тощєв у науковому тандемі саме працюють над цим. Адже у давнину, прикрашаючи одяг, знаряддя праці чи зброю, люди надавали оздобі певного змісту. Малюнок повинен був підкреслити статус власника, або захищати його як оберіг.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ