Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Археологи розповіли, що кельти робили з головами ворогів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи розповіли, що кельти робили з головами ворогів

Стародавні галли відсікали і бальзамували голови своїх ворогів.

Про це говорили ще стародавні історики, але зараз дослідники знайшли на півдні Франції кістки черепа, на яких збереглися сліди смоли хвойних дерев, повідомляє gazeta.ua з посиланням на Journal of Archaeological Science.

За свідченням давньогрецьких і давньоримських істориків, у кельтських племен існував звичай обезглавлювати своїх ворогів після битви, вішати голови на шиї до коней і відвозити їх до себе в поселення. Там їх виставляли на загальний огляд. Щоб зберегти голови, кельти тримали їх в олії хвойних дерев, яке греки називали кедровим.

В укріпленому поселенні Лю Келар на півдні Франції археологи знайшли 2,7 тисячі фрагментів людських кісток. В основному це були кістки черепа і частини шийних хребців. На багатьох черепах залишилися сліди порізів, які свідчили про те, що голову спочатку відрубували, а потім готували до показу - прибирали шматки шийних хребців і, мабуть, виймали язик і мізки.

Автори дослідження вирішили перевірити слова древніх авторів і з'ясувати, чи дійсно древні галли бальзамували голови, щоб краще їх зберегти. Вчені відібрали 11 фрагментів кісток черепа, розмололи частину з них в порошок і провели хімічний аналіз за допомогою мас-спектрометрії.

У шести з 11 фрагментів, крім компонентів і продуктів деградації тваринних жирів, дослідники виявили сліди компонентів смоли хвойних дерев. З цього автори зробили висновок, що стародавні історики мали рацію і галли дійсно бальзамували голови, щоб їх зберегти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ