Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Археологи розповіли скіфське поховання жінки з трепанацією
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи розповіли скіфське поховання жінки з трепанацією

1/3
Археологи на пам'ятці Мамай-Гора виявили скіфське жіноче поховання з трепанацією черепа.

Про це повідомили на сторінці Мамай-Гора на Facebook.

Трепанація – це хірургічне втручання, при якому в черепі живої людини проробляють отвір з метою проникнути до проблемної ділянки. Найперша письмова згадка про неї міститься в творі «батька медицини» Гіппократа (V-IV ст. до н.е.), однак, дані археології дозволяють значно скорегувати дату перших подібних операцій в історії.

Раніше вважалося, що перші втручання почали проводиться 7000 років тому. Підтвердженням цьому були знахідки, виявлені в усіх кінцях світу - починаючи з Америки, древньої Греції, Африки і закінчуючи Далеким Сходом і Полінезією. Однак, череп з найдавнішим у світі свідченням трепанації знайдений на території України, а саме в Дніпровській області і датується X тис. до н.е.

Проводилася трепанація в різних цілях, як хірургічних, так і ритуальних. Інструменти (свердла) в різний час виготовляли з раковин молюсків, кременю, обсидіану, скла, міді, бронзи, заліза. Та, незважаючи на, здавалося б, примітивні інструменти, виживання в епоху мезоліту-бронзової доби (X - II тис. до н.е.) становила, в середньому, 80%. Для порівняння - у XVIII-XIX ст. смертність при подібних операціях становила 50-100%. І це не дивлячись на те, що до появи антисептика, стародавні люди використовували виключно природні засоби - товчене вугілля, золу, смолу і т.д.

Мамай-Гора також подарувала нам цікаве свідчення застосування цієї складної операції в давні часи – на її території було виявлене скіфське поховання з трепанацією.

Було досліджено поховання жінки 30-35 років, на черепі якої, лівіше від тім’я, простежено отвір для трепанації. У поховання покладено традиційний інвентар - частина туші великої рогатої худоби на дерев'яній таці, ніж для оброблення їжі, три свинцевих пряслиця, які застосовувалися для прядіння нитки, намисто з бісеру, залізний браслет. Але, крім цього, тут же був розміщений сагайдак з 52 наконечниками стріл і наконечник списа. Так, це поховання жінки – воїна!

З чим пов'язано проведення трепанації? З спробою лікування або з проведенням якихось ритуальних культів? У нашому випадку визначити причину було просто. Жінка страждала, і в якості болезаспокійливого їй поклали насіння якоїсь лікарської рослини в мішечку.

Але найбільш унікальний артефакт у даному похованні - дуже тонкої роботи керамічна кришечка, яка прикривала отвір у черепі. За етнографічними даними відомо, що традиційно після трепанацій, з метою захисту мозку від бруду, сміття і т.д., зтягували і зшивали шкіру на голові. Подібна керамічна кришечка – єдина знахідка подібного роду, яка дозволяє дещо розширити наші знання про стародавню хірургію та післяопераційні методи захисту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ