Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: У Буську показали грізну зброю Середньовіччя віднайдену археологами
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Буську показали грізну зброю Середньовіччя віднайдену археологами

У Буську, що на Львівщині, триває археологічна експедиція Інституту археології Львівського національного університету ім. І. Франка. Науковці проводять розкопки на місці Mалого городища на території Буського парку.
Фото з ФБ Краєзнавчий музей міста Буська.

На Facebook Краєзнавчого музею міста Буська опублікували фото археологічних знахідок.

"Цьогорічні трофеї археологів. Грізна зброя Середньовіччя: бойова сокира-барда і наконечники арбалетних стріл періоду Польсько-угорської війни за Галицьку спадщину кінця XIV століття. Первинне очищення і консервація", - сказано у повідомленні. 

Сотні артефактів: у Буську археологи натрапили на поле давньої битви

Нагадаємо, що цього року археологи також виявили залишки церкви ХІІ ст. Додамо, у попередні роки науковці під час дослідження знаходили усі ознаки того, що давня церква була на Малому городищі, яке входить до складу Буського археологічного комплексу. Раніше тут вже знаходили долівкову плитку, якою від середини ХІІ ст. викладали перші дерев’яні храми на заході України. Також археологи натрапляли на прицерковний цвинтар та досліджували більше 30 поховань. Знаходили також цвяхи, які використовували для побудови церкви.

Додамо, що цьогорічна експедиція для львівських археологів є двадцятою за рахунком.

У Буську археологи виявили давнє мощення церкви ХІІ ст.

Ґрунтовні дослідження літописного Буська розпочалися 2000 року. Відтоді археологи підняли на поверхню тисячі артефактів. Кожна з археологічних експедицій відкриває незвідані сторінки давнього міста, а артефакти розповідають про життя його мешканців.

Як свідчать археологічні дослідження, місто горіло кілька разів. Свого часу його спалювали Володимир Великий, монголи з татарами, а також і Богдан Хмельницький залишив по собі попелище. Однак щоразу люди відроджували своє місто та розвивали його.

Перша згадка про Буськ датується 1097–1098 р. у літописі "Повість временних літ". Однак археологи, досліджуючи оборонні вали Великого городища, дійшли висновку, що їх спорудили ще у другій половині Х ст., тобто  задовго до першої згадки у літописах. Загалом припускають, що Буськ як центр племінного союзу бужан міг існувати вже у VI столітті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ