Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Археологи виявили найдавніші нитки, виготовлені неандертальцями
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи виявили найдавніші нитки, виготовлені неандертальцями

Археологи виявили найдавніші нитки, виготовлені неандертальцями. Їм близько 50 тис. років.
Вчені переконані, що знайшли нитки виготовлені неандертальцями Фото: sciencealert.com

Нове відкриття свідчить, що неандертальці створювали нитки і шнурки з природних волокон задовго до того, як людина розумна оволоділа цією технікою, повідомляє gazeta.ua з посиланням на видання Science Alert.

Знахідку розкопали у французькій печері, що служила неандертальцям за поселення. Її виготовили з м'якої внутрішньої кори хвойного дерева. Діаметр становить 6,2 мм, а датування коливається між 50-41 тис. до н. е. На думку вчених, фрагмент мотузки міг служити ручкою для крем'яного інструмента або бути частиною сітки чи сумки для таких інструментів.

"На додаток до останніх даних про використання березової смоли, опанування мистецтва та виготовлення прикрас у вигляді бусин із черепашок, теза про те, що неандертальці когнітивно поступалися сучасним людям - кроманьйонцям, стає все більш сумнівною, - зазначають автори дослідження. - Якщо ці стародавні гомініди дійсно створювали нитки, то повинні були б знати про зростання та сезонність дерев, з яких брали волонка, і мали б змогу застосовувати деякі примітивні навички лічби, щоб скручувати і зв'язувати волокна між собою. Когнітивні здібності для створення мотузки дуже схожі зі здібностями, необхідними для створення мови".

У відповідь деякі експерти закликають не поспішати із висновками та припускають, що волокно могли залишити й ранні люди, популяція яких 40 тис. років тому охопила майже всі континенти. Однак, це далеко не перше дослідження, яке доводить, що неандертальці були розумнішими, ніж вважали раніше.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ