Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Археологи закликають захистити памятки, що потраплять у зону будівництва доріг
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи закликають захистити пам’ятки, що потраплять у зону будівництва доріг

Науківці наполягають на розробці та затвердженні державної програми з охорони археологічної спадщини в зонах будівництва автомобільних доріг. Відповідну резолюцію прийняли учасники круглого столу «Археологія VS Дороги: на перехресті інтересів», який відбувся 2 березня у Києві.
Фото - прес-служба РАС.

Про це йдеться у повідомленні НДЦ «Рятівна археологічна служба».

«Беручи до уваги положення чинного українського та міжнародного законодавства, а також критичну ситуацію у сфері охорони археологічної спадщини, зокрема, при здійсненні масштабних будівельних робіт, вважаємо необхідним рекомендувати:

Міністерству культури України, Міністерству інфраструктури України, Державному агентству автомобільних доріг України та Національній академії наук України спільно розробити проект державної програми з охорони археологічної спадщини в зонах будівництва автомобільних доріг та направити її на затвердження до Кабінету міністрів України. Ця програма має стати обов’язковою для виконання усіма суб'єктами реалізації інфраструктурних проектів у дорожній галузі», - йдеться у резолюції круглого столу.

За словами директора Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олега Осаульчука, сьогодні Україна на порозі масштабних інвестиційних проектів з будівництва доріг. Найближчі роки заявлено про плани побудувати понад 300 км нових швидкісних автошляхів. 

«Аби Україна як цивілізована європейська країна відповіла на виклик, який чекає на нас, вже сьогодні потрібно розробити та затвердити на державному рівні відповідну Програму. У ній повинно бути чітко прописано принципи організації і проведення превентивних (випереджуючих) археологічних досліджень», - переконаний Олег Осаульчук.

Резолюцію круглого столу підтримали археологи Інституту археології НАН України, НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, ДП НДЦ «Охоронна археологічна служба України» ІА НАН України та науково-дослідного відділу історії археології Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Археологи сподіваються, що після переговорів з профільними міністерствами та Державним агентством найближчим часом вдасться створити робочу групу, яка напрацює відповідну державну програму.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ