Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Археологи знайшли найдавніші золоті прикраси на території Європи
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Археологи знайшли найдавніші золоті прикраси на території Європи

На лігнітовій шахті угорського села Бюккабрань у могильниках мідно-кам'яного віку археологи виявили десятки дрібних золотих артефактів. Знахідкам близько 6 тис. років.
Золоті елементи могли прикрашати головні убори жінок. Автор: Herman Otto Museum

Розкопки в Бюккабрані ведуть з 2007 року. Під час останніх досліджень розкопали 34 могили, більшість із яких були достатньо скромними. Прикраси вдалося виявити в могилах 3 дорослих жінок. Припускають, що вони були частиною їхніх головних уборів чи одягу, повідомляє gazeta.ua з посиланням на Hungarian insider.

Унікальність знахідок полягає в тому, що віком вони сягають найперших проявів європейського ювелірного мистецтва. Попри те, що старші на 600-200 років золоті вироби раніше знаходили в енеолітичних пам'ятках Болгарії, ці є винятковими та майстерно виготовленими.

Археологи розповіли, що їх також зацікавило поховання одного чоловіка. При ньому не знайшли золота, але давні люди поклали до могили тріснуте кам'яне лезо, поліровану кам'яну сокиру і цільну мідну кирку вагою 900 г. Припускають, що остання була радше символом лідерства - скіпетром, аніж інструментом. Адже така кількість міді була надто цінною, щоб її псувати.

Предмети вивчать ретельніше та передадуть до музею Германа Отто в Мішкольці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ