Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Бої у Курській області: в ЄС зросли ціни на газ

Станція «Суджа» поблизу кордону рф з Україною є останнім діючим пунктом перевалки російського природного газу через Україну в Європу.

Ціни на природний газ в Європі наблизився до найвищих показників цього року через побоювання щодо можливих перебоїв у постачанні російського палива на тлі повідомлень про бої у Курській області рф.

Про це повідомляє Bloomberg.

Станція «Суджа» поблизу кордону рф з Україною є останнім діючим пунктом перевалки російського природного газу через Україну в Європу. Європа зменшила залежність від російського трубопровідного газу після 2022 року, але деякі країни все ще залежать від нього, що робить їхні економіки вразливими до будь-яких раптових перебоїв.

Так, базові ф'ючерси коливалися на рівні 38 євро за мегават - годину після початку інтенсивних бойових дій в Курській області рф, де знаходиться станція «Суджа».

Російський експортер ПАТ "Газпром" заявив, що в четвер транзит через пункт прийому «Суджа» був встановлений на рівні 37,3 мільйона кубометрів на добу, що трохи нижче звичайного показника 42 мільйонів кубометрів.

Очікується, що транзит російського газу через Україну припиниться після закінчення терміну дії транзитного договору наприкінці року. Але раптове припинення поставок все одно може спричинити зростання цін на газ у Словаччині і Австрії, які наразі залежать від цих поставок.

Літо було нестабільним для європейського газового ринку, оскільки спека в деяких частинах Азії та Європи підвищила попит, а ряд виробників зіткнувся з перебоями в роботі через технічне обслуговування або екстремальні погодні умови.

Ф'ючерси на газ зросли приблизно на 40% з початку квітня. У четвер голландські передні місячні ф’ючерси, що є еталоном європейського газу, зросли на 0,4% до 38,60 євро за мегават-годину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ