Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал  |  Волинь

Бурштинова мафія знищила десятки археологічних пам’яток на Волині

Копачі бурштину нищать не лише екологію та ліси, але й дясятки пам’яток археології. Про це в коментарі Гал-інфо розповів археолог, директор Історико-культурний заповідник «Давній Пліснеськ» Володимир Шелеп.

Археолог стверджує, що саме на території, де незаконно видобувають бурштин, були місця давніх поселень, які вже ніколи не вдасться дослідити.

«У лісах Волині було багато поселень, які могли б бути виявлені та досліджені археологами. А тепер на Волині десяток пам’яток археології просто не стало. Вони (копачі бурштину, - ред.) руйнують верхні шари, нищать пам’ятки. Що це за поселення, які процеси там відбувалися? Цього ми вже не дізнаємось ніколи.

Я можу сказати з упевненістю на сто відсотків, що поселення там були, адже йдеться про територію біля річок та озер, які завжди були заселеними. Людина осідали біля питної води, там, де була хороша ресурсна зона, де можна було вести господарство. Ті села, які поблизу, також не виникли на порожньому місці, а постали на тих місцях, де вже жили люди. На жаль, археологічна спадщина України зруйнована на Волині», - заявив Володимир Шелеп.

Він зазначив: щоб провести повністю археологічне обстеження цілої України, як це було зроблено у Польщі, потрібні колосальні кошти.

«Ми пробували робити це з Михайлом Филипчуком (багаторічний керівник археологічної експедиції у Пліснеську, директор інституту археології ЛНУ імені І.Франка Михайло Филипчук, 19 грудня 1955 – 31 липня 2016, - ред.), однак  наші археологічні розвідки закрили лише кілька квадратів на Львівщині», - сказав Володимир Шелеп.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ