Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Був таким гарним чоловіком: спогади звязкової УПА про Романа Шухевича
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

"Був таким гарним чоловіком": спогади зв'язкової УПА про Романа Шухевича

Зв'язкова УПА Ганна Кульчицька, 1929 р. н. розповіла про те, яким запам'ятала головного командира УПА Романа Шухевича

5 березня 1950 р. загинув Роман Шухевич. Під час польових досліджень команда Локальної історії записала спогади респондентів про головнокомандувач Української повстанської армії.

«Я дивлюся, до нас їде якась скора поміч. Мама каже: «Їде якась машина»... А то приїхав Шухевич. То були збори в нас і дивлюся є всі провідники, які я знала – «Борун», «Різак» з Самбора, ну, всі-всі. Стоять у нас тут у сінях, а він (Шухевич, – ред.) прийшов і тут во сів, і каже до нас: «Дівчата, ви лягайте». А та хатина бачите яка – ту ліжко, а тут він сидить на кріслі. Ми не знали хто то є, а ще каже, щоб лягали, бо завтра треба буде нас… Тоди говорить: «А може ще й завтра не бути…». І знов: «Лягайте, бо ви завтра будете потрібні». Ну, ми полягали, а хіба то сон буде якийсь?! Я штуркаю ту дівчину: «Хто то є?». Вона каже: «Я нічого не знаю». А він не був тут Шухевичем, а «Сірим». Яке б то село не було, яка б станиця не була, він всюди мав інше псевдо, а у нас він був «Сірий». Вона знала «Сірий», значить був «Сірий» і все, а то оказується Шухевич... До нього кожний провідник таково (струнко, – ред.), думаю: «О, то шишка якась». Але ми не знали, що то Шухевич. А був таким високим, гарним таким, гарним чоловіком».

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, 5 березня 1950 року у с. Білогорща, яке нині у складі Львова, в бою з емдебістами загинув Головнокомандувач УПА Роман Шухевич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ