Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Через вибухи ВМС росії у Середземному морі загинули 12 китів

Дзьоборилі кити, які мешкали в зоні спеціального природоохоронного району, отримали акустичну травму внаслідок військових стрільб, що проводила росія поблизу Кіпру.
Фото зі сторінки Івана Русева

Про це пише начальник науково-дослідного відділу національного природного парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв на своїй сторінці.

За його словами, за час повномасштабного вторгнення рф в Україну, у Чорному морі загинуло близько 50 тисяч тварин. 

"З початку 2023 воєнного року наша команда Національний природний парк "Тузлівські лимани" кожного дня продовжує вести моніторинг узбережжя Чорного моря в межах нацпарку. В цю пору перші дельфіни зазвичай вже з'являються в морських водах Північно-Західної частини моря. І зараз, Слава Богу, нами не зареєстровано мертвих китоподібних на піщаному пересипу, хоча ризики від рашистів на морі, як для українців, так і для дельфінів, ще залишаються", — каже Іван Русєв.

Утім, у період з 9 по 13 лютого, за даними науковця, у Середземному морі на берег острова Кіпр загалом викинулися 12 мертвих дзьоборилих китів. Водночас тоді морські сили росії "стріляли на великі відстані у східному, південному та західному регіонах Середземномор'я".

"У звіті Кіпрського науково-дослідного інституту дикої природи, Міністерства туризму, культури, молоді та охорони навколишнього середовища, Ветеринарного департаменту, Департаменту охорони навколишнього середовища, Турецького фонду морських досліджень причиною смерті було зазначено — вибухи ВМС росії під час випробувань, які могли вбити дюжину китів, які пірнали на найглибшій глибині світу. Дані NAVTEX (Міжнародна автоматична служба навігаційних і метеорологічних попереджень і прогнозів, а також термінової інформації про безпеку на морі) показали вченим, що ці навчання проходили приблизно в той самий час, коли загинули кити", — зокрема повідомляє Іван Русєв.

Попередньо науковці висували гіпотезу, що загибель китів може бути пов'язана з впливом масштабних землетрусів, які відбувались в Туреччині та ближніх країнах минулого місяця. Утім зараз відомо, що випадки викидання китів на мілину спостерігалися через 3,5 дні після землетрусів. Окрім того, науково не доведено, що кити гинуть через землетруси, що стаються у світі.

"У результаті розтину на даний час відомо тільки те, що дзьоборилі кити отримали акустичну травму від низьких і середньочастотних гідролокаторів. Це сталося там, де росія здійснила військові стрільби на великих територіях у східному, південному та західному регіонах острова Кіпр – в зоні спеціального природоохоронного району підводних гір Фініке, де є унікальна морська екосистема, яка підтримує різні види фауни та флори, у тому числі й рідкісних китоподібних", — прокоментував науковець.

Кемаль Басат, директор Кіпрського науково-дослідного інституту дикої природи зробив висновок, що
в органах тварин відбулись зміни, також були виявлені патології, а кровотеча навколо голови та слухового проходу китів відбувалась внаслідок акустичної травми.

Адмірал Енріко Кредендіно, командувач військово-морських сил Італії, під час свого виступу в парламентській комісії з питань оборони попередив про ризик можливих інцидентів: «Зараз кількість кораблів російського флоту в Середземному і Чорному морях зросла до разючих розмірів, до кількості, якої не було навіть за часів Холодної війни».

Командувач додав, що росіяни демонструють агресивну поведінку, яка досі не була реєстрована в Середземномор’ї.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ