Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Чому росія тисне на Куп’янськ: пояснення

Все виглядає так, ніби окупанти намагаються просунутися до річки Оскіл та створити буферну зону навколо Луганщини
фото з сайту Слово і діло

Активізація окупантів на Лимано-Куп'янському напрямі має дві мети. Мета максимум - повністю вийти на Лимано-Куп'янську вісь, а мета мінімум – хоча б відвернути увагу ЗСУ від Запорізької та Донецької областей, змусивши перекинути сили на зазначений напрямок.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна.

Все виглядає так, ніби окупанти намагаються просунутися до річки Оскіл та щонайменше створити буферну зону навколо Луганської області, захоплення якої росіяни позиціонували як мету війни в Україні разом із захопленням Донецької області. Ймовірно, противник хоче вийти на берег Оскільського водосховища, зайняти Борову та розсікти українське угруповання.

Так, військово-політичний експерт групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко наголошує, що російський наступ на Лимано-Куп'янську вісь планувався ще з кінця 2022 року. І програма максимум - повністю вийти на неї.

"Програма мінімум - відвернути увагу Сил оборони від Запорізької та Донецької областей та змусити перекинути ресурси на нову ділянку. І, безумовно, у рамках програми мінімум хочуть хоча б вийти на адміністративні кордони Луганської області", - зазначив він у коментарі РБК-Україна.

Своєю чергою військовий експерт Владислав Селезньов не виключає, що проривом на Борову росіяни хочуть зафіксувати лінію фронту вздовж лівого берега Оскола, щоб вийти на переговорний трек з Україною з урахуванням "нових реалій". Тут вони задіяли елітну 4-ту гвардійську Кантемирівську дивізію, тобто кинули в бій найкращих.

"Оскільки ми не підтверджуємо втрату трьох населених пунктів, я думаю, ситуація наступна. Ворог рушив уперед, взяв їх під контроль, але наші сили перейшли в контрнаступ і всі повернули. Оскільки мало вийти на рубежі та позиції, на них треба ще закріпитися" , - додав він.

Експерт також погоджується з тим, що росіяни намагаються змусити Україну відволікти сили з-під Бахмута, де для них складається справді кризова ситуація.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ