Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Давнє святилище відкриває свої таємниці дослідникам
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Давнє святилище відкриває свої таємниці дослідникам

У Західнопоморському воєводстві в північно-західному куточку Польщі археологами виявлено рештки потужної культової споруди, давнього храму зведеного близько семи тисяч років тому

Рештки будівлі округлої форми мають близько 120 метрів у діаметрі. Дослідники виявили чотири кругові канави, тоді як центральна частина була покрита трьома концентричними обороними  споруда у вигляді вертикально вбитих у землю паль, суцільного частокілу із жердин. Потрапити всередину можна було через троє воріт.

Будівля розташована у найвищій точці регіону, тож в час існування храму його було видно здалеку. При будівництві святилища його творцями було враховано астрономічні спостереження, тож воно могло слугувати і величезним календарем, який за допомогою падаючого сонячного проміння визначав дати рівнодень і сонцестоянь, що були основними святами у давніх суспільствах.

Завдяки геофізичним дослідженням, проведеним Інститутом археології та етнології Польської академії наук, які дозволяють «зазирнути» під поверхню землі не порушуючи її, археологи отримали додаткову інформацію про доісторичні структури, що особливо важливо в тих частинах споруди, де розкопки не було проведено. Вони також дізналися, що на південний схід від споруди можуть бути інші, ще повністю не виявлені конструкції. В заповненні ровів археологи виявили фрагментовані керамічні посудини, які могли бути кинуті туди під час проведення ритуалів.

У Європі було розташовано до десятків або близько тридцяти подібних споруд, так званих «ронделів», з яких третина знаходяться в Австрії. Решту виявлено в сучасній Угорщині, Словаччині, Чехії та Німеччині. До теперішнього часу в Польщі їх було виявлено лише три. Всі вони, в тому числі щойно відкриті, були зведені близько 4800-4600 років до Р.Х. Проте жодна з них не була розкопана такими масштабами. Археологи відзначають, що це лише початок величезної роботи.

explorer.life

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ