Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Делегація з Львівщини вшанувала память 366 українців, вбитих у Павлокомі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Делегація з Львівщини вшанувала пам’ять 366 українців, вбитих у Павлокомі

Численна делегація з Львівщини на чолі з головою обласної ради Іриною Гримак сьогодні, 6 березня, взяла участь у поминальних заходах із нагоди 76-ї річниці трагедії села Павлокома (Республіка Польща).

Після чину панахиди на місцевому цвинтарі, присутні запалили лампадки пам’яті та поклали квіти до Меморіалу трагічно загиблим 366 українцям під час Другої світової війни 1-3 березня 1945 року. А також спільно виконали Державний Гімн України.

«76 років тому, у перші дні березня українську громаду села Павлокома було фізично знищено 336 мешканців села, в більшості жінок і дітей, вбили тому, що вони були українцями та бажали залишатись українцями на успадкованій від прадідів землі.

Ми згадуємо їх, але у наших серцях немає місця ненависті, їх сповнює скорбота. Оплакуючи загиблих, молячись за їх душі, ми думаємо про майбутнє. Переконана, що вшанування пам’яті жертв польсько-українського протистояння минулого мають слугувати основою для примирення, добросусідства та зближення. Мав рацію президент Польщі Лех Качинський, коли сказав: «Ми не можемо змінити минуле, але можемо зробити так, аби воно не визначало майбутнє».

Дякую польським колегам, перед усім, маршалку Підкарпатського Воєводства Владиславу Ортилю, за спільне вшанування жертв Павлокоми та усіх невинно убитих українців на території Закерзоння у 1940-вих рр», - зауважила у виступі під час скорботного віче Ірина Гримак.

Нагадаємо, у 2006 році у польському селі Павлокома за участі Президентів України та Польщі урочисто відкрили пам’ятник-меморіал закатованим українцям.

Довідково:

Трагедія села Павлокома – винищення 1-3 березня 1945 року нерозформованим відділом польської Армії Крайової під керівництвом поручника Юзефа Бісса разом з групами з навколишніх польських сіл українського мирного населення села Павлокома. Тоді загинули 366 людей. Серед них було чимало жінок та дітей. Врятувалися лише 36 осіб. Переважно це діти.

Українське село Павлокома розташоване у долині Сяну, на правому його березі, за 40 кілометрів на захід від Перемишля (нині це в Динівській гміні Підкарпатського воєводства Республіки Польща).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ