Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День народження Вільгельма фон Габсбурга В. Вишиваного
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День народження Вільгельма фон Габсбурга (В. Вишиваного)

10 лютого 1895 року народився Вільгельм фон Габсбург (також відомий як Василь Вишиваний) — український військовий діяч, політик, дипломат, поет, австрійський архікнязь (ерцгерцог) династії Габсбургів, полковник Легіону Українських Січових Стрільців

За походженням Вільгельм-Франц Лотрінген Габсбург належав до однієї із найбільш знаменитих та могутніх династій старої Європи. Водночас він був серед тих багатих, впливових та перспективних людей ХХ століття, що обрали політичну приналежність до української нації. Користуючись походженням, авторитетом і знайомствами в імперських колах, ерцгерцог лобіював українські інтереси в Австро-Угорщині. З початком Української Революції взяв участь у збройній боротьбі за свободу українців. Після поразки Української Народної Республіки жив у Європі й майже відійшов від політики. Проте не уник переслідування з боку радянської влади за зв’язки з ОУН. Загинув у Лук’янівській в’язниці Києва.

•           1915 – служить у 13-му полку уланів, який формувався переважно з українців. Один із вояків подарував ерцгерцогу вишиванку, яку той часто одягав. За це отримав своє друге ім’я – Василь Вишиваний.

•           1916 – стає депутатом парламенту Австро-Угорщини, де знайомиться із депутатами-представниками українців та лобіює автономію для українських земель у складі імперії.

•           1918 – переймає командування легіоном Українських січових стрільців на Херсонщині.

•           1919 – очолює відділ закордонних зв’язків Генштабу армії УНР. За рік подає у відставку на знак протесту проти військової допомоги Польщі Україні в обмін на Галичину.

•           1921 – виходить збірка україномовних поезій Василя Вишиваного “Минають дні”  з присвятою “борцям, що впали за волю України”.

•           1947 – у радянській зоні окупації Відня Вільгельма Габсбурга заарештовує контррозвідка Союзу за звинуваченням у співпраці з ОУН та західними розвідками.

«Я людина без батьківщини, без дому, покинутий і, як Габсбург, можливо зненавиджений. Я не маю і не мав би нічого більше для себе чекати, якби мене не стримувало моє «останнє»,
моє «все» - віра у вільний Український Нарід. Цією вірою я живу, і се
для мене моє «Все» і моє «Останнє».

Вільгельм Габсбург

Детальніше про проект «Люди Свободи» читайте на сайті Українського інституту національної пам’яті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ