Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День незалежності Грузії. Звернення УПА. Документ
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День незалежності Грузії. Звернення УПА. Документ

Сьогодні Грузія відзначає День незалежності, в рамках якого заплановані різні урочисті церемонії та масові заходи. Всі вони пройдуть під гаслом «Я з країни Руставелі»

26 травня 1918 уряд Грузії на чолі з Ное Жорданія проголосив незалежність країни. Перша незалежна Демократична Республіка Грузія проіснувала до лютого 1921 року. За цей час Грузію де-юре визнали 23 держави Європи (Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Радянська Росія, Туреччина), Азії і Латинської Америки (Аргентина та ін.). 25 лютого 1921 частини 11-ї Червоної Армії разом з загонами грузинських більшовиків скинули меншовицький уряд Грузії.

Була утворена Грузинська РСР, яка 30 грудня 1922 року увійшла до СРСР, спочатку в складі Закавказької Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки (ЗСФРР), а з 1936 по 1991 рік – як союзна республіка.

21-22 листопада 1943 року у селі Іляшівка Рівненської області відбувалась Конференція поневолених народів Сходу Європи та Азії, ініційована керівництвом ОУН та УПА. Метою конференції було формування націоналістичних рухів на території СРСР і об'єднання їх зусиль в боротьбі зі спільним ворогом — німецьким націонал-соціалізмом та російським комунізмом.

Перед конференцією командування УПА зверталось до представників народів Туркестану, Уралу, Поволжя та Сибіру із закликом вступати в контакти з УПА, переходити зі зброєю в руках на її бік і піднімати «спільну боротьбу з імперіалістичними хижаками» — Москвою і Берліном.

ГалІнфо вдалося знайти одне із таких звернень УПА і до грузинів, де повстанці, наголошують на важливості боротьби зі спільними ворогами – Берліном та Москвою та згадують важливий для грузинів 1918 рік – рік коли вони стали незалежними.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ