Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 107 років тому народився Дмитро Маївський
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 107 років тому народився Дмитро Маївський

8 листопада 1914 р. народився Дмитро Маївський - член бюро Проводу ОУН, головний редактор органу ОУН «Ідея і чин», генерал-політвиховник УПА.
Дмитро Маївський

Про це повідомляє Укрінформ.

Народився в селі Реклинець (тепер Сокальського району на Львівщині) в родині вчителя.

Членом ОУН став у 19 років. І вже через рік був засуджений польським судом до десятилітнього ув’язнення. Втім невдовзі був звільнений за амністією.

Напередодні Другої світової війни Маївський очолював повітовий провід ОУН Жовківщини, пізніше – обласний провідник ОУН на Холмщині. Був викладачем зорганізованих за сприяння Абверу краківських підготовчих курсів СБ ОУН з конспірації.

На початку нацистсько-совєтської війни був призначений референтом Крайового Проводу ОУН на ЗУЗ, основним завданням якого була координація дій Похідних груп ОУН.

20 листопада 1942 потрапив в засідку гестапо у Львові. Дмитро, побачивши облаву, пострілом у голову вбив штурмбанфюрера СС і поранив службовця кримінальної поліції, а сам, незважаючи на одержані дві кулі, втік через вікно.

У помсту за це 27 листопада нацисти розстріляли 27 націоналістів, ув’язнених у Львові і 52-х – у Старій Ягільниці біля Чорткова.

Дмитро Маївський був головним редактором друкованого органу ОУН «Ідея і чин»(1942, 1944-45), а також видань «За самостійність України», «Молода Україна». Від травня 1943 р. в трійці членів Бюро Проводу ОУН (поруч із Романом Шухевичем та Зіновієм Матлою), обраний заступником голови Бюро.

Після закінчення нацистсько-советської війни Маївський був одним з ініціаторів створення Антибільшовицького Блоку Народів та Української Головної Визвольної Ради (УГВР). За їх дорученням, в грудні 1945 року, разом з генералом Дмитром Грицаєм був направлений на зустріч зі Степаном Бандерою, Ярославом Стецьком та іншими членами Бюро Проводу, які перебували за кордоном, для узгодження дій руху Опору.

При переході чесько-німецького кордону потрапив у засідку чеської поліції. Під час сутички Дмитро Маївський застрелився, а Дмитро Грицай був схоплений і через деякий час страчений у Празькій тюрмі (за іншими даними, покінчив життя самогубством).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ