Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 115 років тому народився Святослав Гординський
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 115 років тому народився Святослав Гординський

30 грудня 1906 р. у Коломиї народився Святослав Гординський - український художник, графік, мистецтвознавець, поет, перекладач, редактор та журналіст.

Про це повідомляє Укрінформ.

Навчався у Берлінській академії мистецтв, у паризьких Академії Жульєна і Модерній академії Фернана Леже, прослухав курс візантології в Українському науковому інституті (Берлін). У 1931 році повернувся до Львова, де заснував Асоціацію незалежних українських митців (АНУМ), став редактором її журналу «Мистецтво». Виставлявся на міжнародних виставках у Римі, Берліні, Празі.

Видав каталог, який тривалий час був чи не єдиним енциклопедичним довідником про життя і творчість українських митців.

У 1944 році емігрував. У Мюнхені заснував Спілку праці українських образотворчих митців. Згодом переїхав до США, заснував Об'єднання мистців-українців в Америці (ОМУА). Створив мозаїки і розписи для понад 30 українських церков у різних країнах світу (серед них – великі собори у Вінніпезі, Мельбурні, Мюнхені, Римі), іконостас для церкви св. Михайла в Гезлтоні (США). Свою колекцію мистецьких творів заповів Національному музеєві у Львові.

У 1991 р. відвідав незалежну Україну.

Як письменник видав 10 поетичних збірок, автор поем, монографій про українських художників, довідника «Українська ікона», перекладав поезії з англійської, французької, німецької, італійської, польської та інших мов. На основі аналогій з українським фольклором доводив українське походження «Слова о полку Ігоревім».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ