Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - Гетьман підписав закон про відновлення українського козацтва
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - Гетьман підписав закон про відновлення українського козацтва

16 жовтня 1918 року гетьман Павло Скоропадський затвердив ухвалений Радою міністрів Української Держави закон про відновлення українського козацтва та видав відповідний універсал.
Павло Скоропадський (1873 – 1945) – генерал царської армії, нащадок козацького старшинського роду. У 1917 році - командувач 1-го Українського корпусу. У квітні-грудні 1918-го – гетьман Української Держави. Фото:my.plast.org.ua

Зазначалося, що козацтво в Україні очолює ясновельможний пан гетьман. Вступ до козацьких громад був добровільним. З інших громадян України до козацтва приймалися лише особи православної віри. При гетьмані утворювалася Велика козача рада, у восьми регіонах - місцеві козачі ради. "Вас, козаки, – нащадки славних лицарів запорожців, Ми закликаємо з честю носити даровані нами козацькі жупани і добре дбати про те, аби соромом і ганьбою не вкрити їх і клейнодів козачих і тих великих славних сторінок нашої історії, якими ми досі пишались, - ішлося в гетьманському універсалі. - Хай тіні великих предків наших дадуть всім нам міць і силу правдиво й чесно виконати те завдання, яке тепер стоїть перед Нами і Державою Українською”.

Невдовзі до козацького стану було записано близько 150 тисяч сімей.

Цього ж дня Рада міністрів Української держави затвердила внесене міністром внутрішніх справ положення про організацію добровільних (охочекомонних) дружин і ухвалила асигнувати 5 мільйонів карбованців авансом на їх створення.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ