Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Гетьман ожив: Пилип Орлик звернувся до українців з нагоди свого 350-річчя

Мінкультури оживило Пилипа Орлика за допомогою технологій Reface з нагоди 350-річчя від дня народження видатного політичного, державного та військового діяча й Гетьмана України в екзилі.

Це спільний проєкт Мінкультури та компанії Reface. Стартап працює у сфері штучного інтелекту та раніше випустив однойменну програму, яка дозволяє користувачам змінювати обличчя у відео чи GIF та анімувати їх. Загалом проєкт покликаний довести проєвропейську позицію України, що існувала з давніх-давен, та те, що історично ми з московією ніколи не були «братами».

У складні часи автор першої української Конституції звернувся до українців зі словами: «Ті, що дбають про інтерес цілої Європи і кожної її держави, зокрема, легко зрозуміють небезпеку для свободи Європи від московської держави. Які б великі не були московські насильства, вони не дають ніякого законного права москалям щодо України. Народ завжди має право протестувати проти гніту і привернути уживання своїх стародавніх прав, коли матиме на це слушний час. Якщо знайдете в чомусь неправду, викрийте мене!».

Цитати Гетьмана з «Виводу прав України» 1712 року та «Листа до Війська запорозького» 1734 року актуальні й нині.

«Постать Пилипа Орлика – знакова для української історії. Перша українська Конституція його авторства, по суті, важливий державотворчий артефакт. Ще тоді в документі йшлося про цілісність і непорушність кордонів України та відновлення братерства з Кримською державою. Крім того, гетьман вже тоді мріяв про сильну незалежну Україну і перший, хто формував в Європі антимосковську коаліцію. Сьогодні ми можемо провести історичні паралелі. Тому так важливо усвідомити роль та спадок такої постаті, як Пилип Орлик», – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ