Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Волинь

День в історії цієї війни – Білокам'янська операція

Вночі 10 серпня 2015 року у відповідь на спробу ворога атакувати військовослужбовці 72 ОМБр здійснили рішучу контратаку і силами 3 механізованого батальону за підтримки інших підрозділів захопили нп Біла Кам'янка поблизу Старогнатівки і Гранітного – йдеться на Facebook-сторінці 72 ОМБр

Власне, саме село не було метою цієї операції, до того ж, воно було добре пристріляне ворогом; тож командуванням бригади було прийнято рішення вивести особовий склад із села на підготовлені позиції. Це було дуже мудре рішення, яке дозволило зберегти життя особового складу: буквально за пару годин після відведення наших військ населений пункт був накритий шаленим вогнем противника зі ствольної та реактивної артилерії. Та наші хлопці вже були далеко від цього села і спостерігали за безсилою люттю ворога з укриття.

В результаті операції військовослужбовці 72 ОМБр зайняли панівні висоти вздовж лінії фронту і просунулись вперед на 10-15 км на ділянці близько 15 км, значно покращивши свої позиції і убезпечивши мирне населення довколишніх сіл від обстрілів (власне, після цієї операції обстріли мирного населення тут взагалі припигнилися і з 1 вересня 2015 року навіть у прифронтовому Гранітному знову відкрилася школа, а потім і дитсадочок).

Ще одним результатом цієї операції стала деморалізація противника настільки, що взимку 2015-2016 року бригада практично без бою змогла зайняти панівні терикони довкола Докучаєвська, взявши окуповане місто у напівкільце і змусивши окупантів панічно втікати з нього.

Докладний аналіз Білокам'янської операції буде проведений після війни – але вже зараз можна сказати, що вона мала дуже важливе значення для загальних змін у перебігу бойових дій на користь українського війська.

Тож вітаємо всіх причетних з цією пам'ятною для України датою – і бажаємо нових важливих перемог!

В цей день вшануймо полеглого в бою під Білою Кам'янкою механіка-водія БМП-1 Євгена Ровного, який загинув від осколків ворожого снаряду і похований в рідному Миколаєві. Під час цього бою також п'ятеро бійців 9 та 7 рот отримали легкі та середньої важкості поранення; вони пройшли лікування і по закінченню терміну служби повернулися додому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ