Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

“Діалоги про перемоги”: добровольці розповіли про свій бойовий досвід та виклики війни

14 березня, у День українського добровольця, у Будинку воїна відбулась зустріч молоді з добровольцями 2014 та 2022 років.

Історіями про свій бойовий добровольчий досвід поділилися бійці 103-ї бригади територіальної оборони ЗСУ: книговидавець Андрій Каспшишак, громадська активістка та психолог Ольга Біщук та журналіст Віктор Біщук. Четвертим гостем став керівник львівського рекрутингового центру "Азов" Андрій Лазорко. 

Протягом зустрічі військовослужбовці та ветерани війни розповіли про те, якою була їхня мотивація вступу до лав ЗСУ, з якими викликами вони зіткнулися під час найму до війська та самої служби у Збройних силах України. 

“Найскладніше на початку служби було те, що мене не сприймали як воїна. Мене сприймали як красиву, але слабку жінку. Мені не давали завдань, завжди берегли. І ось найскладніше завдання було - постійно переконувати всіх, що я можу робити з усіма на рівні різні завдання, що я фізично у формі. Так було перші пів року, а потім, звичайно, ставлення змінилось, бо побачили, що я можу багато чого робити”, - розповідає Ольга Біщук. 

Фото з Facebook-сторінки Львівської обласної ради

Віктор Біщук розповідає, що раніше у своїй творчій роботі журналіста він особливо цінував власну свободу, яка передбачала можливість самостійно розпоряджатися часом, справами та зусиллями. А тому найбільшим викликом для військового стало усвідомлення, що під час служби “твій час тобі не належить”. Андрій Каспшишак також відзначив, що особисто для нього складністю на початку служби була хаотичність розпорядку, коли ти не знаєш, де будеш через пів години чи годину. 

“Найважче - це втрачати близьких людей. Ті, хто у війську, розуміє, що люди, з якими ти служиш, є дійсно побратимами. І коли ти їх, на жаль, втрачаєш, це додає тобі якогось поштовху і розуміння, що тобі треба зробити все, щоб вони тобою пишались”, - зазначає Андрій Лазорко. 

Добровольці також розповіли присутнім про особисті зміни у світогляді та цінностях, які відбулися з початком їхньої служби в українському війську. Військові відзначили, що після участі у бойових діях, з’являється глибоке відчуття необхідності цінувати кожну мить життя, адже насправді час дуже легко можна втратити. 

Не оминули добровольці також розповідей про тісне знайомство людей різних професій у війську, комунікацію з цивільним населенням, значення його підтримки у тилу, а також діяльність молодіжних організацій. 

Фото з Facebook-сторінки Львівської обласної ради

 
Віктор Біщук розповів, що у складі своєї бригади та загалом в українському війську він неодноразово зустрічав багато вихідців з молодіжних середовищ та громадських організацій, таких як: “Пласт”, “Обнова”, “Спадщина” тощо. 

Андрій Каспшишак, який з 2016 по 2021 рік був керівником Організації української молоді “Спадщина”, відзначив цінність роботи таких осередків, адже їхня діяльність сприяє розвитку національної свідомості та почуття громадянського обов’язку. «Я був головою ОУМ "Спадщина", і це дало свої плоди: 24 лютого 2022 року я навіть не вагався над тим, що потрібно іти, і брати в руки зброю, я був частково підготовленим через участь у військово-патріотичних вишколах. Нам потрібно готувати нове покоління воїнів», - розповів доброволець. 

Запрошені гості визначили також важливість проведення систематичної виховної роботи у школах та інших навчальних закладах для того, аби залучати дітей та студентство до проактивної діяльності у напрямку досягнення спільної мети - перемоги України. 

Фото з Facebook-сторінки Львівської обласної ради
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ