Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

До дня українського кіно «UA: Культура» покаже фільм «Райдуга над каракумами»

Документальна стрічка режисера Валерія Балаяна «Райдуга над Каракумами» відтворює спогади учасників подій Другої світової війни. Про це повідомляють у пресслужбі Держкіно.

Фільм розповідає про Київську кіностудію, що евакуюється до Ашгабада — міста, котре надало притулок радянським кінематографістам. Саме там, за тисячі кілометрів від лінії фронту, створюють один із найвідоміших воєнних фільмів в історії кіно — «Райдугу» режисера Марка Донського.

З роботою Київської кіностудії того періоду також тісно пов’язане ім’я одного з грандів світового кінематографу Олександра Довженка. Його фільм «Україна в огні» було заплановано знімати в Ашхабаді восени 1942 року. Проте сценарій стрічки, написаний режисером безпосередньо на фронті, практично розгромив і особисто заборонив екранізувати Йосип Сталін. На Київській кіностудії в Ашхабаді також працювали видатний кінорежисер і педагог кіно Ігор Савченко, майстри радянської музичної кінокомедії Олександр Івановський і Володимир Шмідтгоф, письменник і сценарист Юрій Олеша, всесвітньовідомі кінооператори Юрій Єкельчик і Данило Демуцький та інші видатні постаті світової кіноіндустрії.

Фільм знятий кінокомпанією «МАГІКА ФІЛЬМ» за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно. До створення стрічки долучилися діти працівників кіностудії періоду евакуації: Ема Малая, Олександр Летичевський, Лариса Кадочнікова, Вадим Алісов, Олександр Донськой, та працівники ашхабадської кіностудії Мая Кулієва, Роза Кулиєваї.

Дивіться «Райдугу над Каракумами» 12 вересня об 11:25 на телеканалі «UA:Культура».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ