Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Другий кіноклубний фестиваль "Нове українське кіно" стартує з 1 вересня

З 1 вересня по 31 жовтня в Україні відбудеться другий кіноклубний фестиваль "Нове українське кіно", який запрошує глядачів на безкоштовні покази найкращих українських стрічок сезону.

Провести фестиваль у своєму місті можуть всі охочі – до співпраці запрошено кураторів кіноклубів та активістів, які можуть запропонувати простір для показів. Для цього потрібно залишити заявку на сайті проєкту ʺКіноклуб. Всеукраїнська мережаʺ. Права на фільми надаються для некомерційних показів.

До програми фестивалю ʺНове українське кіноʺ увійшли:

Народний хіт 2019 року, трагікомедія ʺМої думки тихіʺ – дебютна повнометражна робота режисера Антоніо Лукіча. Вперше фільм було показано у секції East of West Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах, де ʺМої думки тихіʺ удостоїлись Спеціальної премії журі. Українська прем’єра відбулася в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю, де робота Лукіча отримала приз глядацьких симпатій, премію FIPRESCI за найкращий український фільм, премію за найкращу акторську роботу (Ірма Вітовська) та спеціальну згадку журі (Андрій Лідаговський). Стрічка також принесла Лукічу Національну премію кінокритиків України КІНОКОЛО ʺВідкриття рокуʺ та стала тріумфатором премії Української кіноакадемії, отримавши ʺЗолоту дзиґуʺ за найкращий фільм, жіночу роль та сценарій. В основу сюжету лягла історія про молодого звукорежисера, для якого запис голосів закарпатських тварин може стати шансом переїхати до Канади. Однак це завдання виявляється набагато складнішим, коли головним супутником у новій роботі стає його мама.

Драма ʺДодомуʺ – повнометражний дебют режисера Нарімана Алієва. За сюжетом, у кримського татарина Мустафи помирає його первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями. Світова прем’єра фільму відбулася у конкурсній програмі ʺОсобливий поглядʺ Каннського кінофестивалю. В Україні фільм було відзначено Гран-прі Одеського кінофестивалю – ʺЗолотим дюкомʺ, Національною премією кінокритиків України КІНОКОЛО за найкращі фільм, режисуру та чоловічу роль (Ахтем Сеітаблаєв), а також ʺЗолотою дзиґоюʺ за найкращу режисуру та чоловічу роль.

Істерн ʺДике полеʺ – екранізація культового роману Сергія Жадана ʺВорошиловградʺ та дебютна стрічка Ярослава Лодигіна. Головний герой фільму змушений повернутися у своє рідне містечко на Донбасі. Фільм створювався у копродукції України, Швейцарії та Нідерландів.

Історичний екшн ʺКрути 1918ʺ Олексія Шапарєва знято за реальною історією бою на залізничній станції Крути взимку 1918-го року. На тлі доленосних подій в країні двоє братів закохуються в одну дівчину. Цього року стрічку було відзначено премією глядацьких симпатій від Української кіноакадемії (ʺЗолота дзиґаʺ).

ʺМісто, в якому не ходять грошіʺ Ганки Третяк – драма-фантасмагорія, створена на основі однойменної повісті Кузьми Скрябіна. Робота над кінокартиною тривала близько п'яти з половиною років. Кузьма виступив сценаристом та оповідачем фільму – його закадрова розповідь записана ще у 2013 році, за два роки до загибелі автора.

Документальний фільм ʺМіфʺ Леоніда Кантера та Івана Яснія розповідає про життя українця Василя Сліпака, Героя України, всесвітньо відомого оперного співака, соліста Паризької національної опери, який покинув велику сцену, аби стати воїном і віддав життя, захищаючи Україну під час Російсько-української війни на Сході України. Стрічку відзначено премією ʺЗолота дзиґаʺ за найкращий документальний фільм.

Також до 31 жовтня частина програми фестивалю ʺНове українське кіноʺ доступна для переглядів у онлайн-версії проєкту ʺКіноклуб. Всеукраїнська мережаʺ від кінокомпанії ʺАртхаус Трафікʺ за підтримки Європейського Союзу за програмою Дім Європи.

ʺНове українське кіноʺ пройде у кіноклубах України з 1 вересня по 31 жовтня 2020. Фестиваль організовано компанією ʺАртхаус Трафікʺ за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ