Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Екс-міліціонера судитимуть за побиття "автомайданівців"

02.01.2019 до суду передали обвинувальний акт стосовно екс-міліціонера через побиття та незаконні затримання "автомайданівців". Про це повідомили в Управлінні спеціальних розслідувань ГПУ.

"До суду передано обвинувальний акт стосовно колишнього заступника начальника ГУ МВС України в м. Києві – начальника кримінальної міліції, який обвинувачується в організації за спеціально спланованою операцією, із залученням тітушок, співробітників оперативних підрозділів та ПМОП "Беркут" в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулиці Щорса в м. Києві біля міської лікарні № 17 незаконних затримань 6 активістів громадського руху "Автомайдан", застосування до них насильства, заподіяння їм тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості та умисного пошкодження їх автомобілів

Реалізуючи злочинний план, активістів доставили до Дарницького райуправління міліції Києва, де вищевказаний керівник організував надання правоохоронцями, залученими ним до цієї операції, завідомо неправдивих показань. На підставі вказаних показів, фактично невинуваті особи були обвинувачені в вчиненні тяжких злочинів, незаконно затримані та притягнені слідчими до кримінальної відповідальності за нібито масові заворушення", - йдеться у повідомленні..

"У подальшому, на підставі таких сфальсифікованих матеріалів проваджень, слідчими суддями районного суду вищевказаних осіб було арештовано. 

При цьому, під час розподілу між суддями матеріалів щодо обрання затриманим запобіжних заходів, слідчими управління установлено втручання в автоматизовану систему документообігу суду.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 371, ч. 2 ст. 372, ст. 340 КК України.

У ході слідства підтверджено та зібрано достатньо доказів, які вказують на планування та націлення дій правоохоронців щодо протидії протестним акціям саме у злочинний спосіб – шляхом організації провокацій, заподіяння активістам тілесних ушкоджень, пошкодження їх автомобілів, затримання, арештів та фальсифікації стосовно них кримінальних проваджень.

Нагадаємо, за цим епізодом, окрім вищевказаного керівника, до кримінальної відповідальності притягнуто ще 18 правоохоронців, зокрема 13 співробітників спецпідрозділу "Беркут", у тому числі командира полку і командира роти, заступника начальника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків, начальника відділу і 8 цивільних осіб («тітушок»). Також висунуто обвинувачення і керівнику апарату суду у незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду (внесення неправдивих відомостей до цієї системи) при розподілі справ між суддями щодо застосування до затриманих запобіжних заходів.

Стосовно керівників та співробітників оперативних підрозділів, командира оперативної роти спецпідрозділу «Беркут» та 9 його підлеглих бійців, а також "тітушок" і керівника апарату суду за участь у вчиненні вказаних злочинів обвинувальні акти розглядаються в судах.

Командира полку міліції спецпідрозділу "Беркут" (співорганізатора забезпечення силового блоку указаної злочинної спецоперації), двох міліціонерів, трьох "тітушок" та начальника відділу УБНОН оголошено в розшук і судом надано дозвіл на їх затримання. За наявними даними вони перебувають в Російській Федерації та на непідконтрольній території АР Крим.

Щодо інших співучасників злочинів та причетних осіб досудове розслідування триває".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ