Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Емоційний симфонічний оркестр «INSO-Львів» задає і’mпульс

27 серпня – після 5-місячної паузи - симфонічний оркестр «INSO-Львів» дасть перший концерт у великому складі у спеціально трансформованому концертному залі Львівської національної філармонії.

Нове нестандартне розміщення музикантів згідно узагальненого досвіду європейських оркестрів та вимог постанови Кабінету міністрів України № 392 дає можливість виконання повноцінного симфонічного репертуару.

В програмі концерту поряд із 5-ю симфонією Людвіга ван Бетховена, 250-річчя якого ми відзначаємо у цьому році, буде виконано «Українську сюїту» для симфонічного оркестру Андрія Гнатишина – маловідомого в Україні львівського композитора, який розпочав своє навчання у Станіслава Людкевича, а завдяки особистій стипендії Митрополита Андрея Шептицького продовжив його у Новій Віденській консерваторії.

Диригуватиме концертом українець Ярослав Шемет, який приїхав до Львова з Польщі спеціально для участі у проєкті. Це не перший творчий експеримент Маестро та оркестру. Зокрема, в умовах суворого карантину було підготовлено, записано і представлено музичний дебют увертюри до опери Дж. Верді «La Forza del Destino» в режимі «залишайся вдома». Цей досвід Ярослав Шемет описав так: «Коли людина опиняється дійсно у безвихідній ситуації – народжуються найкращі ідеї». Тож, оркестр «INSO-Львів» спільно з Ярославом Шеметом продовжують шукати нові можливості для творення музики в часи карантинних обмежень і донесення її до слухача, які народжуються завдяки синергії ідей та емоцій.

Іоланта Пришляк, голова правління оркестру «INSO-Львів», заступниця генерального директора Львівської національної філармонії: «Ми починаємо працювати в тестовому режимі, в нових реаліях. Ми прагнемо живих зустрічей з глядачем, обміну емоціями та енергіями. Ця подія - імпульс до дії в напрацюванні рішень». 

23 серпня, вже цієї неділі, о 15:00 відбудеться відкрита репетиція оркестру у великому залі Львівської національної філармонії. Кількість квитків обмежена – 20. 

27 серпня о 19:00 – живий концерт. Продаж квитків буде відбуватись у форматі онлайн аукціону на офіційній сторінці оркестру в Facebook. 

Концерт буде транслюватись наживо на YouTube та сторінці оркестру в Facebook.

Історична довідка:

Андрій Гнатишин - уродженець Львівщини. Український композитор, диригент, музично-громадський діяч. Навчався у Вищому музичному інституті імені Миколи Лисенка у Львові. Андрей Шептицький високо оцінив його музичний талант і виділив йому стипендію на навчання композиції та мистецтва диригування у Новій Віденській консерваторії, яку він закінчив у 1934 р. З 1931 по 1995 рр. Андрій Гнатишин був керівником хору української церкви Св. Великомучениці Варвари у Відні. Працював диригентом у віденських театрах, диригував записами музики до кінофільмів, часто виконував українську музику на Віденському Радіо. Є автором та аранжувальником понад 200 музичних творів: пісні для хору, літургії, опера, інструментальні твори (струнний квартет, тріо, "Українська сюїта" для симфонічного оркестру); випустив понад 25 записів, популяризуючи українську музику за кордоном. На знак визнання його композиторської діяльності отримав ступінь професора від уряду Австрії, Папа Римський Святий Іоан XXIII нагородив його Срібним Хрестом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ