Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Епідеміологи розслідують масове отруєння рибою у Львові

Фахівці ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” проводять епідеміологічне розслідування спалаху гострої кишкової інфекції, пов’язаного з вживанням риби гарячого копчення, придбаної на ринку “Привокзальний” у Львові. Про це повідомив заступник директора ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” Олег Когут.

Станом  на ранок 24 вересня захворіли уже 40 осіб, з них шестеро дітей. В інфекційному стаціонарі Львова та центральної районної лікарні Пустомитівського району перебувають на лікуванні 38 осіб, двоє лікуються в амбулаторних умовах. Стан усіх захворілих середньої важкості наближений до важкого, їм надається необхідна медична допомога.

Опитування хворих, проведене фахівцями ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України”, підтвердило, що усі вони вживали рибу гарячого копчення “Скумбрія”, придбану на Привокзальному ринку. При проведення розслідування відібрані і направлені на дослідження у бактеріологічну лабораторію Львівського міського відділу ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” два зразки риби, один з яких відібраний фахівцями лабораторного центру з дому одного із захворілих. Дослідження риби тривають.

Щоб уникнути випадків захворювань на кишкові інфекції слід пам’ятати наступне:

- при купівлі продуктів вимагайте у продавців документи, які засвідчують безпечність товару для здоров’я ( сертифікат або якісне посвідчення виробника, висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи), продавець зобов’язаний їх мати у місці торгівлі та надати на вимогу покупця; 

- не купуйте продукти на стихійних ринках;

- звертайте увагу на санітарний стан місця продажу продуктів та самого продавця. Якщо тут брудно, продавець неохайний, без спеціального одягу, швидкопсувні продукти (молочні, готові до споживання м’ясні та рибні вироби ,кондитерські та кулінарні продукти, інші) реалізуються без холодильного обладнання звертайте увагу на це продавцеві та не купуйте у нього;

- обов’язково дивіться на терміни придатності продукту та не купуйте з завершеним терміном;

- звертайте увагу на упакування та зовнішній вигляд товару – не купуйте з порушеною цілістю упакування, при відсутності етикеток, написом на іноземній мові або неможливістю причитати їх зміст, коли зовнішній вигляд чи запах непритаманний даному продукту.

Пам’ятайте! Біля кожного продавця не поставиш контролера, тому наше здоров’я залежить і від нас, якщо не буде попиту – не буде продажу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ