Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Фільм ʺДодомуʺ отримав нагороду Босфорського кінофестивалю

Фільм ʺДодомуʺ (EVGE) Нарімана Алієва отримав нагороду за найкращий іноземний фільм Босфорського кінофестивалю у Стамбулі
Фото: Артхаус трафік

Як повідомляє, Артхаус трафік, повнометражний дебют ʺДодомуʺ (EVGE) кримськотатарського режисера Нарімана Алієва визнано найкращим іноземним фільмом 7-го Міжнародного Босфорського кінофестивалю у Стамбулі. Нагороду за найкращу чоловічу роль отримав виконавець головної ролі Ахтем Сеітаблаєв. Церемонія нагородження відбулася 25 жовтня у Стамбулі. Наріман Алієв особисто отримав нагороди. Головну нагороду режисеру вручив голова Міжнародного журі, філіппінський режисер та володар пальмової гілки Канн за режисуру Бріянте Мендоза.

Міжнародний Босфорський кінофестиваль засновано у 2011 році Міжнародною босфорською кіноасоціацією (IBCA) з метою розвитку та промоції турецького кінематографа. Цього року фестиваль відзначив свою сьому річницю та представив глядачам 83 фільми з 25 країн світу. Разом з українською стрічкою за перемогу у міжнародному конкурсі змагалися ще 8 фільмів.

ʺДодомуʺ розповідає історію кримського татарина Мустафи. Двоє його синів поїхали в Київ після анексії Криму. Розповідь починається з того, що гине його старший син Назім, і батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати в Криму згідно з мусульманськими традиціями. Головні ролі у стрічці виконали відомий український актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв та актор Ремзі Білялов. Продюсером стрічки виступає Володимир Яценко (ʺАтлантидаʺ, ʺДике полеʺ), а його міжнародною промоцією займається компанія Wild Bunch.

Світова прем'єра фільму відбулася у конкурсній програмі ʺОсобливий поглядʺ Каннського кінофестивалю. Фільм отримав головні призи Одеського міжнародного кінофестивалю (OIFF) та Міжнародного кінофестивалю у Бухаресті (BIFF). Наразі ʺДодомуʺ — український претендент на премію ʺОскарʺ у категорії ʺМіжнародний повнометражний фільмʺ. Також ʺДодомуʺ визнано найкращим повнометражним фільмом року за версією національної премії кінокритиків ʺКіноколоʺ.

В український прокат ʺДодомуʺ вийде 7 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ