Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Герміна Шухевич: бабуся головного командира УПА
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Герміна Шухевич: бабуся головного командира УПА

Герміна Шухевич - бабуся головнокомандуючого УПА, прихильниця феміністичного руху і засновниця жіночих товариств, серед яких, одне із найбільших у Галичині жіночих кооперативів - ательє “Труд”.

Герміна Шухевич (1852 - 1939).

У спогадах її внука Романа Шухевича, дім бабусі Герміни біля Високого замку (на вулиці Собіщизни, тепер Довбуша) потопав у зелені. З пелюсток ружі та малини, які росли у садку, бабця Герміна готувала варення, яким пригощала онука і квартирантів, які часто зупинялися у її домі. Серед них, наприклад, Євген Коновалець, очільник Української військової організації. Бабуся мала великий вплив на формування майбутнього командира.

Герміна Шухевич опікувалась жіночим рухом у Галичині. Вона заснувала і впродовж багатьох років головувала у “Клубі русинок” (1893) - одне з перших жіночих товариств у краї, яке згодом стало основою для “Союзу українок”.

Родина Шухевичів. Герміна сидить по центру на колінах із онуком Ігорем Старосольським. Стоять (зліва направо): Тарас Шухевич, Осип-Зиновій Шухевич — батько Романа, Володимир Старосольський, Уляна Старосольська, Одарка Старосольська, Ірина Шухевич, Володимир Шухевич, Теодор Рожанковський. Сидять (зліва направо): Осипа Рожанковська, Ольга Шухевич, мати Романа — Євгенія Шухевич з братиком Юрком Шухевичем, бабуня Романа — Герміна Шухевич з Ігорем Старосольським, дід Романа — сеньйор Володимир Шухевич, Ірина Рожанковська з синами Степаном та Ярославом. Перший ряд (сидять): Юрій Старосольський, Роман Шухевич, Володимир Рожанковський.

Герміна була однією із ініціаторок та головою надзірної ради доброчинного товариства “Українська Захоронка” (1901-1939), яке відкривало дитячі садки для бідних дітей, займалося опікою дітей-сиріт, патріотичним вихованням маленьких українців.

За дорученням митрополита Шептицького, була заснована перша жіноча гімназії у Галичині у 1906 році до чого долучилася і Герміна Шухевич (гімназія на вулиці Кирила і Мефодія у Львові).

Герміна Шухевич була співзасновницею жіночого кооперативу - промислової спілки “Труд”, яка мала великий успіх у кравецькій справі не лише у Галичині та проіснувала з 1900 і аж до приходу совітів у 1939.

Сім'я Шухевичів.

«Труд» мав власний будинок, майстерні суконь і білизни, влаштовував платні курси шиття. Після війни при спілці відкрили жіночу ремісничу школу, салон мод і дамських капелюхів. Так звані “ревії мод”, влаштовані працівницями “Труду”, рекламували сучасний на той час одяг із національними українськими елементами, влаштовували виставки народного одягу навіть у Чикаго, Празі та Варшаві.

За сприяння “Труду” та Герміни Шухевич відкрили дівчачий інтернат ім. Святої Княгині Ольги.

Герміна та Володимир Шухевичі

Чоловіком Герміни був автор знаменитої етнографічної праці п’ятитомника “Гуцульщина” - Володимир Шухевич. Дружина допомагала чоловікові у підготовці етнографічного українського відділу на Крайовій виставці 1894 у Львові.

Сестра Герміни - Євгенія з Любовичів була другою дружиною Олександра Барвінського.

Померла у Львові 1939-ого у віці 87 років.

Проект: Локальна Історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ