Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Війна з Росією

Геть криваву катівницю: Одесити виступили проти пам'ятника Катерині ІІ

Біля пам'ятника Катерині ІІ пройшов брифінг «Одесити проти Катерини». Відповідну акцію організувала Демократична Сокира.Одеса, повідомила пресслужба Демократичної Сокири.

У заході взяли участь спікери з різних сфер — історія, культура, політика тощо, які висловили аргументи проти того, щоб Катерина ІІ залишалась в Одесі. Принаймні у вертикальному положенні.

Кілька обрубаних дерев'яних пнів, пофарбованих у червоний колір, — такий перформанс влаштували організатори перед пам'ятником. Також хотіли надіти на монумент такого ж кольору "криваву" накидку ката, але, за словами активістів, міська влада заборонила це зробити.

«Наша позиція чітка та зрозуміла: Одеса — без Катерини ІІ. Ми підтримуємо в цьому питанні одеських активістів та всіх одеситів-однодумців. Саме у ваших руках Катерина ІІ і саме за допомогою ваших рук впаде вона і всі ті запліснявілі залишки імперії!», - заявили активісти.Представники одеського осередку ДемСокири підкреслили, що влада — це не мер Труханов чи його депутати, а одесити, які цю владу формують. «І саме одесити мають вирішувати, яке чергове імперське одоробло зникне з вулиць їхнього міста. Має там стояти Біллі чи щось інше — теж питання, яке повинні вирішувати одесити», - заявили вони.

"Катерина знищила українську державність та Запорізьку Січ. А ще у 1783 році закріпачила вільних людей. Це путін 18-го сторіччя та ворог українського народу", — вважає історик Тарас Гончарук.

У ДемСокирі нагадали, що спочатку Катерина ІІ заборонила викладати в Києво-Могилянській академії українською мовою, згодом друкувати українською абетки та церковні книжки.

Потім було фізичне знищення Січі, якому передували скасування гетьманщини та ліквідація козацького устрою.

Згодом Катерина ІІ взялась проводити численні депортації українців з України та татар з Криму, куди потім переселяла московитів. Саме так зараз чинять росіяни на окупованих територіях.

"Щороку ми витрачаємо понад 2 млн гривень на охорону чотирьох скульптур, розташованих знизу. Це стародавні музейні експонати. Коли ми приберемо цей пам'ятник, то ми заощадимо місту кошти", — повідомив депутат міськради Петро Обухов.

Нагадаємо, мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що виступає проти знесення пам'ятника Катерині II.

У відповіді на петицію про знесення пам'ятника російській цариці та заміні його на пам'ятник американському порноактору Біллі Херінгтону президент сказав, що це питання — зона відповідальності місцевої влади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ