Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Хакери зламали сайт і замінили тексти розслідувань центру розслідувань в Миколаєві

Невідомі зламали сайт миколаївського Центру журналістських розслідувань та змінили текст у публікаціях, які розслідувачі готували разом із Чеським центром журналістських розслідувань та проєктом «Слідство. Інфо».

Про це пише ресурс Наші Гроші.

Як повідомляють розслідувачі, перед хакерською атакою до них надходило звернення від представників компанії «Євротермінал» з вимогою видалити розслідування, в якому повідомлялося, що ця компанія, порушуючи законодавство, збирала гроші за в’їзд вантажного транспорту в Одеський порт. Засновником фірми є кіпрська компанія «Northington Holdings Ltd», а її бенефіціара пов’язують із авторитетним одеським бізнесменом Олександром Ангертом.

Пізніше представники Ангерта вимагали в редакції видалити й матеріал «Із Одеси з грошима», де згадувалось кримінальне минуле мера Одеси Труханова й Ангерта, який, згідно зі звітами італійської поліції, в 90-х очолював кримінальне угрупування:

«За даними поліції Італії, разом з Мініним угруповання очолював Олександр Ангерт, відомий в кримінальному світі під прізвиськом Ангел. У 90-х він повністю контролював нафтовий бізнес в порту і займався торгівлею зброєю. У 2017 році з’явилася інформація про те, що Ангерт помер від раку, однак за даними українських журналістів-розслідувачів, зараз він проживає в турецькому Бодрумі і періодично відвідує рідну Одесу».

У результаті атаки на сайт видання, змінили текст в статтях «Євротермінатор», «Із Одеси з грошима», а також «Кому належать одеські ЗМІ». Видання вже відновило публікації і готує заяву в поліцію.

Тим часом виявилось, що медіа по всій країні (і не тільки) публікують матеріали про Олександра Ангерта, в яких він то мистецтвознавець, то медик, то спортивний коментатор чи фігурист. І навіть історик та гід.

Хто такий Олександр Ангерт

Як повідомляло Слідство. Інфо, Ангерт був лідером угруповання «Нєфтємафія» або «Oil Mafia» в Одесі в 90-тих. Вважається, що це угруповання більше не діє. Італійці вважають, що ватажком нафтомафії був 70-річний Леонід Мінін, Ангерт був його найближчим помічником. У звіті італійці розповідають, що зустрічі банди відбувалися у Італії, а сам Ангерт неодноразово літав на приватному літаку Мініна. Геннадій Труханов, який тоді за статусом був трохи нижчим членом банди, супроводжував Ангерта та Мініна у цих подорожах. Поліція також з’ясувала, що Ангерт мав посвідку на проживання у Великій Британії.

У 2018 році журналісти Слідство. Інфо та OCCRP у співпраці з колегами з BBC Panorama опублікували розслідування «Таємні квартири одеської мафії в Лондоні»: виявилося, члени одеської банди вкладали свої гроші, отримані сумнівним шляхом, у лондонську нерухомість. Загалом знайшли 12 елітних квартир, розташованих переважно у центрі Лондона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ