Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Хроніки російсько-української війни у 2022 році

Російсько-українські (гібридні) війни тривають з перервами протягом останніх дев’яти століть. У 2022 році ця війна набрала нового масштабу, коли рф здійснила відкритий воєнний напад на Україну о 3:40 24 лютого 2022 року. Гал-інфо публікує короткий огляд знакових подій, які сталися відтоді.

Фото: president.gov.ua

У ніч на 24 лютого президент рф владімір путін оголосив початок “спеціальної військової операції із захисту Донбасу”. Вранці у низці українських міст прогриміли потужні постріли й вибухи. 

У зв`язку з військовою агресією російської федерації, Президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження воєнного стану в Україні з 5:30 24 лютого 2022 року та указ про загальну мобілізацію. 

Через кілька днів заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що в Україні створюють інтернаціональний легіон та вже кілька тисяч іноземців виявили бажання “долучитися до опору російським окупантам та захисту світової безпеки від путінського режиму". Громадяни України, з яких більшість становили жінки та діти, почали масово виїжджати на захід та за кордон, щоб захистись від російських бомбардувань. Натомість частина українських чоловіків повернулись з-за кордону й стали на захист Батьківщини у лавах ЗСУ чи ТрО. 

російські війська намагались захопити важливі цілі на сході та півночі України включно зі столицею – Києвом. Також путіністи зі зброєю продовжили нарощувати свою присутність на півдні. 

Захоплені Чорнобильська та Запорізька АЕС, злочини проти мирного населення, зруйнована "Мрія" та сотні ракетних ударів не лише по військовій, а й цивільній інфраструктурі України показали, що головна мета росії тут – знищити українців та поставити під загрозу цілий світ.

За підсумками лютого, росія та її головнокомандувач путін припустилися стратегічної помилки. Вони очікували здійснити бліцкриг і посадити в Києві проросійську владу. Та вже на третій день військові підрозділи окупантів втратили наступальний темп. 

Фото: Amnesty International

У березні держава-терорист росія продовжила цинічно завдавати шкоди по мирних українських містах.

16 березня путінські війська скинули дві потужні 500-кілограмові авіабомби на драматичний театр в Маріуполі, в якому переховувались сотні цивільних осіб, значна частина яких загинула. 

13 квітня дві ракети «Нептун» влучили в російський ракетний крейсер «Москва»,  який стояв на якорі у Севастопольській  бухті.

Українське видання Forbes зазначило, що це одна з найбільших втрат рашистів з початку вторгнення й оцінило корабель приблизно у 750 млн доларів.

Нагадаємо, на початку війни крейсер "Москва" разом із патрульним кораблем ЧФ РФ "Василь Биков" пропонували здатися захисникам острова Зміїний. На що ті відповіли легендарною фразою "русский военный корабль, иди нах..й!".

Фото: reuters

9 травня Президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України

Цією програмою передбачене спрощення відправки військової допомоги Україні та країнам Східної Європи. 

«Ми підтримуємо Україну. Ці кроки є витратними, але ховатися від агресії ще дорожче. Така програма була минулого разу під час Другої світової війни. Зараз Європа потребує ще більше нашої допомоги», – прокоментував Байден.

Фото: Сухопутні війська Збройних сил України

У червні російські військові залишили острів Зміїний. На півострові замайорів синьо-жовтий стяг

Встановлення державного прапора на острові ознаменувало те, що на території Одеської області немає російських окупантів. Селище Біле на острові Зміїний було єдиним окупованим населеним пунктом області.

Важливу роль у звільненні  стратегічно важливої ділянки, за словами головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, відіграла українська самохідна гаубиця «Богдана» та засоби уражання надані партнерами з-за кордону.

У ніч проти 29 липня російські терористи розбомбили в'язницю з українськими військовополоненими в Оленівці, вчинивши тим самим один із найжахливіших воєнних злочинів за час війни.

Близько 50 українських військовополонених у т.ч. зі складу полку "Азов" перебували у виправній колонії в окупованій Оленівці Донецької області України, де чекали на обмін.  

росіяни звинуватили у терористичному акті ЗСУ. За інформацією української розвідки, масове вбивство українських полонених в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області здійснили найманці зі складу приватної військової компанії "Вагнер".

Колаж: РБК-Україна

У серпні Фонд Притули разом з українцями придбали “народний” супутник

600 мільйонів гривень, які фонд Сергія Притули зібрав на купівлю безпілотників Bayraktar, вирішили спрямувати на купівлю супутника і доступу до бази даних компанії ICEYE. 

Нагадаємо, турецька компанія Baykar, яка займається виробництвом безпілотників, погодилася надати чотири безпілотники безплатно.

Притула зазначив, що рішення про купівлю супутника ухвалювалося спільно з Міноборони.

21 вересня Україна в межах обміну передала росії голову політради "ОПЗЖ" та кума президента рф путіна Віктора Медведчука.

Тоді українській стороні вдалось обміняти 200 українців на Медведчука, а 5 героїв-командирів «Азовсталі» – Дениса Прокопенка «Редіса», Сергія Волинського «Волину», Святослава Паламара, Дениса Шлегу, Олега Хоменка – на 55 російських полонених. Також серед звільнених – 10 іноземців, які воювали за Україну, і яким погрожували смертю.

Серед звільнених з полону українців – імена медика Катерини Поліщук («Пташки»), Михайла Діанова, старшого сержанта 36-ї бригади, знаменитого фотографа з «Азовсталі» Дмитра Козацького (“Ореста”) та інших Героїв.

"Віддати Медведчука за справжніх воїнів – не шкода. Він пройшов усі слідчі дії, які передбачені законодавством. Україна отримала від нього все, що необхідно для встановлення правди в межах кримінальних проваджень", — додав Президент Володимир Зеленський.

Вибух на Кримському мосту через Керченську протоку з подальшою пожежею стався вранці 8 жовтня.

Спочатку російські ЗМІ писали, що загорілася цистерна з паливом у вантажного поїзда, потім – що вибухнула вантажівка. Рух мостом перекрили.

Кримський міст відомий як найдовший європейський міст. Він має довжину 19 км і проходить через Керченську протоку між Росією та Кримом, він також є єдиним прямим автомобільним і залізничним сполученням між ними.

Його будівництво обійшлося путіну приблизно 4 млрд доларів. Міст був символом зв'язку кремля з Кримом та лінією постачання для російської армії. 

11 листопада у центрі Херсона сили опору підняли український прапор на тлі повідомлень про те, що українські військові увійшли до обласного центру, який залишили окупанти.

Саме тоді з’явилась новина про Антонівський міст у Херсоні, який було зруйновано у декількох місцях. Міст з’єднує місто із лівобережжям, зокрема з Олешками та Голою Пристанню.

Нагадаємо, російські війська зайняли Херсон та більшу частину Херсонської області у перші дні після вторгнення в Україну, в лютому та березні.

У грудні "під ялинку" українцям Збройні Сили України ліквідували 100 тисяч російських окупантів

Станом на ранок 22 грудня позначка "хороших русскіх" перевалила за 100400.

Таким чином за десять місяців повномасштабної російсько-української війни, рф втратила в Україні близько 103770 російських солдатів, понад три тисячі танків та близько шести тисяч інших бронемашин, дві тисячі артилерійських систем, понад чотири сотні РСЗВ, 212 засобів ППО та  понад пів сотні літаків і гелікоптерів.







 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ