Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Імігрантське радіо у Варшаві: як же без українців

У кінці травня в Варшаві запрацювало перше інтернет-радіо для мігрантів - IMI radio. Повідомила всесвітня служба BBC.

22 непрофесійних ведучих із 13 країн світу з власної ініціативи презентують світові унікальну культуру, традиції та звичаї своїх батьківщин.

Домінують серед ведучих українці - їх аж шестеро.

Ідейним засновником проекту є мігрант із Сенегалу, музикант, директор громадської організації "Afryka Inaczej" Мамаду Діоуф.

Він уже понад 30 років живе в Польщі. Свого часу пан Діоуф ознайомився з медіапрограмами інтеграції імігрантів, які успішно працюють у Відні.

"Так і виникла ідея створення IMI radio – першого інтернет-радіо для мігрантів Польщі. Головна наша мета – не просто допомогти адаптуватися тим, хто приїжджає в країну, але й дати їм можливість творчо та інтелектуально реалізовуватися на новому місці, адже всі програми люди ведуть рідною мовою", - пояснює Мамаду Діоуф.

Радіо вдалося запустити за підтримки однієї з програм ЄС, спрямованих на інтеграцію імігрантів.

На IMI radio вже сформувалася команда з 22 ведучих. Домінують у ній українці – їх шестеро. І це цілком виправдано: за останніми даними Управління зі справ іноземців Польщі, 8755 українців легалізували своє перебування в Польщі лише від початку цього року.

Інші члени радіокоманди - із В'єтнаму, Білорусі, Нігерії, Сомалі, Тунісу, Мексики, Бразилії, Молдови, Швейцарії, Франції, Еритреї та Росії. Відтак, на IMI radio можна почути багато різних мов.

Прикметно, що всі радіоведучі – аматори, ніхто з них раніше не працював на радіостанціях. Радіо для цих людей - це просто захоплення чи давня нездійсненна мрія.

"Ми самі навчаємо ведучих користуватися технікою в студії, виходити в ефір, вмикати музику. Спеціально купували просту й зрозумілу радіоапаратуру, щоб нею було просто і зручно користуватися", - розповідає Мамаду Діоуф.

Українські години ефіру на IMI radio представлені програмою "Comedy international", "Добрими новинами з України" (без політики та війни), проектом "Czas kobiet" ("Час жінок"), а також годиною української музики, коли звучать новинки шоу-бізнесу, а також про маловідомі рок- та поп-гурти з України.

Окрім цього, протягом усього тижня в ефірі час від часу ставлять українські пісні – сучасні й народні.

Юрій Єлін з Одеси живе у Варшаві вже п'ять років. На IMI radio він робить проект "Comedy International".

Хлопець переконаний, що гумор не має меж і кордонів, об'єднує людей різних національностей, різного віку, а також сприяє інтеграції та зміцненню міжнародної дружби.

"Я роблю свій комедійний проект з однією метою – об’єднати за допомогою гумору людей різних національностей в одне ціле, приносити своїм слухачам радість і посмішки. Окрім цього, нарешті здійснилась моя давня мрія – тепер я радіоведучий", - розповідає Юрій Єлін.

Володимир Гузман приїхав до Польщі з Бразилії. Він веде на радіо культурно-музичні проекти.

"Я роблю це, передовсім, тому, що мені завжди подобалось радіо і я мріяв там працювати, хоча не маю журналістської освіти. Для мене це чудова нагода розповісти рідною мовою про традиції, культуру, музику своєї батьківщини. І взагалі, я впевнений, що завдяки IMI radio можна побачити, а точніше почути, яким кольоровим, різним, цікавим є наш світ", - розповідає хлопець.

"Коли я вибираю музику, яка буде звучати в ефірі, то керуюсь лише одним критерієм – заплющую очі, звучать перші ноти пісні, і я з перших звуків маю "побачити" цю мелодію на карті світу", - розповідає Мамаду Діоуф.

Засновник "мульткультурного радіо" додає, що, на його переконання, IMI radio дає мігрантам змогу самотужки представити Польщі та полякам свою країну, свої культурні цінності, традиції і звичаї.

Це, за його словами, є найкращою самопрезентацією – без цензури і викривлення, як це буває часом у засобах масової інформації чи у політиці.

Поки що IMI radio можна слухати лише в інтернеті, але у планах радійників - вийти на FM-простір Польщі та розширювати географію свого проекту.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ